Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SOFTBANK 15-3-2019 14:00:45

Techgigant Softbank investeert fors in zelfrijdende auto Uber


Fotobron: Uber

(finanzen.nl) - Een groep investeerders onder leiding van SoftBank en Toyota wil 1 miljard investeren in autonome auto's van Uber. Dat maakte Reuters deze week bekend.

De mogelijkheden van autonome mobiliteit, de kansen van zelfrijdende auto's onderzoekt Uber in een speciale divisie. Dit onderdeel van Uber Technologies Inc. heeft een geschatte waarde van 5 miljard tot 10 miljard dollar als de investering van Softbank en medeïnvesteerders doorgaat, meldt Reuters.

Het sterk verlieslatende onderdeel van Uber zou een cashinjectie van minimaal 1 miljard dollar krijgen van onder meer Softbank en Toyota. Nu verdwijnen jaarlijks honderden miljoen dollars in Ubers autonome auto-programma.

Beursgang

De taxiservice Uber wil graag naar de beurs. Als de kosten van het dure programma een tijd zijn gedekt is dat goed voor de beurswaarde van Uber. De onderneming hoopt bij een beursgang op een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar.

Uber en SoftBank willen nog geen commentaar te geven. Een woordvoerder van Toyota zei tegen Reuters dat de automaker constant kijkt naar investeringsmogelijkheden. De onderneming heeft op dit moment geen nieuws.

De Wall Street Journal meldde het nieuws van de investeringsbesprekingen als eerste. De krant stelde dat een overeenkomst volgende maand zou kunnen worden bereikt. De aandelen van de SoftBank Group reageerden deze week positief.

Toyota investeerde al eerder

Autobedrijf Toyota investeerde vorig jaar al 500 miljoen dollar in Uber om te werken aan zelfrijdende auto's. Toyota en Uber lopen nog achter op Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google dat zijn zelfrijdende Waymo heeft.

Er is Uber veel gelegen aan zelfrijdende auto's. De onderneming leed in 2018 3,3 miljard dollar verlies. Het hoopt dat het de kosten flink kan drukken als het niet langer chauffeurs, menselijke taxibestuurders hoeft te betalen.

Omstreden

Er is nog een weg te gaan. De nieuwe technologie met autonome auto's is nog omstreden. Vorig jaar reed een zelfrijdende auto van Uber een voetganger in Arizona aan. De vrouw kwam om het leven. Een juridische procedure is aangespannen tegen Uber.

Ondertussen gaan de investeringen in technologie door. Soms leidt het tot verrassende combinaties van samenwerkende ondernemingen, zoals die van SoftBank en Toyota in Japan. SoftBank investeerde eerder al 2,25 miljard dollar de autonome autotak van het Amerikaanse General Motors Co's. Die tak heeft Cruise. Toen heeft ook Honda geld geïnvesteerd in General Motors.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Softbank Corp.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Softbank Corp. 4.299,00 0,09% Softbank Corp.
pagehit