Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TRUMP-RALLY 8-12-2016 11:25:00

Technische analyse? Ga toch weg. Gewoon de lobby van Trump Tower in de gaten houden


Fotobron: Flickr, Gage Skidmore

Door Joost Ramaer

Neem Goldman Sachs, "de grote vampierintkvis die zich aan het gezicht van de mensheid heeft vastgezogen" zoals journalist Matt Taibbi de zakenbank ooit typeerde in het tijdschrift Rolling Stone. In de troonzaal van de President-Elect is het een komen en gaan van huidige en voormalige partners van "Government Sachs", dat deze andere bijnaam alle eer aandoet door al de minister van Financiën te hebben "gescoord" in de persoon van ex-partner Steven Mnuchin.

"Dat aandeel is 27 procent gestegen sinds 8 november", observeert Rich droogjes. En dinsdag ontving Trump de Japanse miljardair Masayoshi Son, de man achter het technologieconglomeraat SoftBank. Son beloofde ter plekke vijftig miljard dollar te investeren in de Amerikaanse economie.

Waar dat geld vandaan zal komen is bij voorbaat duidelijk: niet uit Son's eigen achterzak. Hij gaat het lenen. SoftBank ligt al een tijd onder vuur van beleggers vanwege de gigantische schulden waarmee Son het bedrijf heeft opgezadeld via een reeks peperdure overnames. Momenteel bedraagt de netto schuld van SoftBank vier keer de winst.

Meteen na de audiëntie bij Trump knalt SoftBank met 12 procent omhoog

But hey, who cares? Alles gaat alleen maar omhoog in het economisch "nirvana" dat president Trump zal creëren, zo voorspelt Arthur Laffer in een gesprek met de Financial Times. Laffer werd beroemd vanwege de gelijknamige curve: hoe lager de belastingen, hoe hoger juist de inkomsten van de overheid.

Belastingverlaging stimuleert mensen namelijk te werken en geld te verdienen. Gevolg is economische groei die de staatskas sneller vult dan de lagere belastingpercentages hem doen opdrogen. Klein detail: de Laffer-curve bleek niet te werken. President Reagan, die er zijn economisch beleid op baseerde, zat na drie jaar met een begrotingstekort van 6 procent.

Pas na 2008 zou dat gapende gat in omvang worden overtroffen. Voor schuldjunks als Masayoshi Son en hun aanbidders is dat natuurlijk alleen maar een aanbeveling. Meteen na zijn belofte aan Trump sprong het aandeel SoftBank een gat in de lucht: liefst 12 procent koersstijging.

Een nieuw mobiel kartel is slecht voor de consument, maar goed voor de belegger

Mannen als Son lenen nog eens vijftig miljard dollar niet voor niets. SoftBank bezit 80 procent van belbedrijf Sprint. Son probeert zijn nummer drie op de Amerikaanse mobiele markt uit alle macht te laten fuseren met de nummer vier, T-Mobile, om de nieuwe nummer twee te worden. Onder president Obama stak de kartelwaakhond daar een stokje voor.

Maar die gaat Trump zeker aan de ketting leggen, zoals hij met alle waakhonden aan het doen is, zodat zijn zakenvrindjes ruim baan krijgen de Laffer-curve een herkansing te geven. Een nieuw kartel in mobiele telefonie is niet goed voor Joe Sixpack-de-consument. Wel voor Joe de belegger: ook het aandeel Sprint steeg met 4 procent na Sons audiëntie bij Trump.

Bryan Rich heeft dan ook een simpel advies. Wil je weten welke beursfondsen de winnaars worden onder Trump? "Houd dan goed in de gaten wie er Trump Tower in en uit lopen." Heel moeilijk is dat niet. Sinds 8 november is de lobby van Trumps woon- en kantoortoren een bijenkorf vol journalisten, die online 24/7 een Trump Tower Lobby Watch onderhouden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Sprint

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Goldman Sachs 205,82 0,56% Goldman Sachs
Softbank Corp. 4.258,00 2,45% Softbank Corp.
Sprint 6,35 -1,09% Sprint
pagehit