Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHNOLOGIE 19-2-2018 13:31:49

Technologieaandelen drijfveer van nieuwe internetbubbel

(finanzen.nl) - Zijn we terug in een dotcom-achtige bubbel van 1999? Nick Clay, Global Equity Income Manager bij Newton (een fondsenboutique van BNY Mellon), ziet een aantal overeenkomsten tussen de markt van nu en die van de vorige eeuwwisseling.

Hij vestigt de aandacht erop dat de FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google) in 2017 met 50% zijn gestegen (in dollars gerekend), terwijl de bredere S&P 500 "slechts" 23% erbij boekte. In Azië tekent zich een vergelijkbaar scenario af, met de BAT-aandelen (Baidu, Alibaba en Tencent). "Di zijn in dezelfde periode gemiddeld zelfs met 80% gestegen.

Maar de invloed van deze techaandelen geven een verdraaid beeld van de markt, meent Clay. Volgens hem leidt deze impact tot een druk op de ‘cyclus van hebzucht’. Hierdoor voelen veel beleggers en fondsmanagers zich toch gedwongen voelen om "mee te surfen op deze techgolf."

Blootstelling

Omdat internetbedrijven eind jaren negentig zo verweven waren in aandelenportfolio’s, wisten veel beleggers vaak niet eens hoeveel blootstelling ze hadden aan deze dotcom-aandelen. Clay vergelijkt dit met de huidige situatie waarbij het aandeel Apple bijvoorbeeld in honderden Exchange Traded Funds (ETFs) is opgenomen.

Dat is tevens van invloed op de marktstromen, onderstreept hij. "Uiteindelijk leidt dit tot een te grote blootstelling aan een individueel aandeel, zonder dat men dat altijd nauwkeurig op het netvlies heeft."

Dividendgroei te laag

Clay geeft toe dat de BATs en FANGs weliswaar winst maken (in tegenstelling tot de dotcoms uit 1999), maar zegt wel dat deze bedrijven ook vaak niet per se een gezonde financiële huishouding handhaven. Zo heeft Netflix volgens Bloomberg bijvoorbeeld een negatieve cashflow van 2,1 miljard dollar.

Ook is volgens Clay de dividendgroei te laag, net als in 1999. "Dit komt omdat we nog steeds in een wereld van lage groei verkeren. Verkopen blijven weliswaar zwak, maar de balans van de S&P 500 ziet er niet al te slecht uit. Ook dit is een verdraaid beeld, wegens de disproportionele invloed van de FANG-aandelen."

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tencent Holdings Ltd

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alibaba 180,00 0,56% Alibaba
Alphabet A (ex Google) 1.232,65 0,23% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.817,46 -0,28% Amazon
Baida Group Co Ltd (A) 5,96 0,34% Baida Group Co Ltd (A)
Baidu.com Inc. 108,40 -0,59% Baidu.com Inc.
Facebook Inc. 188,14 0,03% Facebook Inc.
Netflix Inc. 291,56 -2,36% Netflix Inc.
Tencent Holdings Ltd 43,26 -1,79% Tencent Holdings Ltd
pagehit