Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
15-2-2018 12:38:22

Telecomreuzen gedaagd om 'gratis' mobieltjes

DEN HAAG (AFN) - De Consumentenbond sleept telecombedrijven KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 voor de rechter in de strijd tegen de omstreden telefoonabonnementen met 'gratis' mobieltje. De bond wil dat ze consumenten gaan compenseren vanwege de volgens hem misleidende verkoop van die pakketten.

Uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad volgt volgens de belangenbehartiger dat de providers jarenlang de wet overtraden door te werken met all-inprijzen, waarin geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon.

Dit soort pakketten zouden in feite een soort leningen voor de toestellen zijn, maar omdat dit nooit goed is gecommuniceerd, zouden klanten de kredietovereenkomsten volgens de bond kunnen vernietigen. De aanbieders zouden dan de waarde van het toestel en de betaalde rente moeten terugbetalen.

Rechtszaken

De kwestie speelt al langer en heeft ook al tot meerdere individuele rechtszaken geleid. Nu wil de Consumentenbond door de rechtbank laten verklaren dat al deze contracten deels vernietigbaar zijn. Dat zou volgens de bond de weg vrijmaken voor een collectieve compensatieregeling.

Hoeveel mensen in deze zaak precies gedupeerd zijn en om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. ,,Het zou de sector sieren als ze zelf met een passende regeling zou zijn gekomen, maar kennelijk zijn er lange en kostbare procedures nodig om te voorkomen dat gedupeerden met lege handen blijven staan'', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Regeling

KPN zegt graag het gesprek aan te gaan met gedupeerde klanten om tot een regeling te komen, als zij zich melden. Volgens het concern leent de kwestie zich niet voor een collectieve compensatie, omdat in de tijd dat dit speelde een breed scala aan abonnementen is afgesloten. Deze zijn ook in de loop van de tijd gewijzigd. Op de vraag of KPN bij een eventuele collectieve regeling ook zogeheten niet-klagers moet compenseren, ging een woordvoerder niet in.

De reactie van T-Mobile is vrijwel gelijk aan die van KPN. Een woordvoerster van het bedrijf zegt verder verbaasd te zijn over de stappen die de Consumentenbond nu aankondigde, omdat de zaak al speelt sinds halverwege 2017. ,,Voor ons is dit oud nieuws", zo zei ze. Verder kan en wil het telecomconcern niet op de zaak vooruitlopen.

Vodafone zegt op de hoogte te zijn van de procedure die de Consumentenbond heeft aangespannen. Zolang de zaak onder de rechter is, doet dat bedrijf geen verdere uitspraken, behalve dat de zaak zich niet leent voor een collectieve claim. Benadeelde klanten kunnen zich ook bij Vodafone melden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over T-Mobile US Inc

28-5-2019 T-Mobile US Buy HSBC
8-3-2019 T-Mobile US Buy HSBC
7-2-2019 T-Mobile US Outperform RBC Capital Markets
16-1-2019 T-Mobile US Buy UBS AG
14-1-2019 T-Mobile US Buy HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

KPN 2,62 -0,83% KPN
Tele2 AB (A) 135,50 3,44% Tele2 AB (A)
T-Mobile US Inc 77,43 -0,69% T-Mobile US Inc
Vodafone Group PLC 1,29 1,73% Vodafone Group PLC
pagehit