Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TESLA 17-5-2019 12:45:53

Tesla verliest grote institutionele belegger van het eerste uur


Fotobron: Tesla

(finanzen.nl) - Megabelegger T. Rowe Price heeft het overgrote deel van zijn belang in de elektrische autofabrikant Tesla gedumpt, meldt Business Insider.

T. Rowe Price was afgelopen najaar nog Tesla's grootste institutionele belegger. Maar het verkocht dit kwartaal meer dan 80 procent van zijn positie in Tesla. Dat blijkt uit een rapport van de Securities and Exchange Commission van afgelopen woensdag.

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 had de beleggingsfirma nog iets minder dan 1 procent van de uitstaande Tesla-aandelen, volgens data van Bloomberg. T. Rowe had in het vierde kwartaal nog een tiende van de uitstaande Tesla aandelen. Business Insider merkt op dat het mogelijk is dat T. Rowe Price tussen 31 maart en heden zijn positie weer heeft gewijzigd.

Musk

Tesla oprichter en boegbeeld Elon Musk is nog Tesla's grootste aandeelhouder. Hij heeft bijna 34 miljoen aandelen, ongeveer een vijfde van de uitstaande Tesla-aandelen.

T. Rowe Price verminderde het aandelenpakket flink in een lastige periode voor Elons Musk's Tesla. Het vertrouwen van belegger kreeg klappen.

Tesla meldde een groter dan verwacht verlies in de meest recente kwartaalcijfers. Het stelde beleggers en analisten teleur met tegenvallende autoleveringen. Ook de langverwachte Tesla Model Y leidde niet tot veel enthousiasme.

Diverse andere institutionele investeerders hebben hun Tesla belangen uitgebreid

Institutionele posities

De grootste institutionele aandeelhouder is nu Baillie Gifford, met 13 miljoen aandelen, ofwel 7,5 procent van de uitstaande aandelen van Tesla. De Schotse investeringsmaatschappij kocht in het eerste kwartaal iets meer dan 10.000 aandelen.

Capital Group Companies en Fidelity Investments zijn respectievelijk de derde en vierde grootste aandeelhouders van Tesla, volgens Bloomberg-gegevens. Capital Group kocht bijna 860000 aandelen in het eerste kwartaal, volgens een rapportage van afgelopen woensdag. Veel Wall Street-analisten hebben de afgelopen weken flink gesneden in hun ramingen voor Tesla. Ze hebben ook koersdoelen naar beneden aangepast. Zorgen over de onderliggende vraag naar Tesla-auto's spelen daarbij mee.

Analist Dan Ives van Wedbush zette het aandeel vorige maand op 'neutraal', hoewel hij een van de meest enthousiaste Tesla-'bulls' is. Hij vindt dat Tesla zich teveel laat afleiden door nieuwe plannetjes met verzekeringsproducten en robot-taxi's. Waar het bij Tesla echt om gaat zijn volgens hem de vraag naar auto's. Momenteel vallen de omzetten tegen.

Focus

"Wij konden investeerders niet meer recht in de ogen kijken met een koop-advies voor Tesla." Volgens Ives moet Tesla zich concentreren op omzetproblemen. Dat is ook de focus van beleggers, schreef hij in een rapport in april.

Analisten van Evercore ISI verlaagden woensdag voor de tweede keer in een maand hun koersdoel voor Tesla. Zij verlaagden ook hun verwachtingen voor de levering van voertuigen en ook de winstverwachtingen voor de komende twee jaar.

De analisten onder leiding van Arndt Ellinghorst zeiden dat Tesla's forse waardering moeilijk te verdedigen was. Zeker niet als je het vergelijkt met de waardering van bijvoorbeeld BMW of Volkswagen.

Tesla's waarderingen zijn volgens Evercore ISI alleen te rechtvaardigen bij bovennatuurlijke groei en een vlekkeloze productie. Maar daar kun je momenteel vraagtekens bij zetten.

De Tesla-koers is in de handel op donderdag ruim 2 procent omlaag gegaan. Het aandeel is dit jaar bijna een derde gedaald.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tesla

21-6-2019 Tesla Buy Jefferies & Company Inc.
20-6-2019 Tesla Sell Goldman Sachs Group Inc.
12-6-2019 Tesla Morgan Stanley
22-5-2019 Tesla Sell UBS AG
6-5-2019 Tesla Underperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Tesla 219,76 -1,73% Tesla
pagehit