Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
INDEKKEN 15-7-2019 14:45:00

Tip: 'Zoek vanwege de handelstwisten naar een Zwitserland in elke sector'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Globalisering en vrijhandel lijken steeds meer plaats te maken voor protectionisme en handelsconflicten. Die laatste twee zijn voor veel beleggers regelrechte gruwelen. Nog sterker: hoe overleef je dat als belegger?

Amit Lodha, portfoliomanager Wereldwijde Aandelen bij Fidelity International, wil troost en hoop bieden. Hij stelt dat langetermijnbeleggers zich kunnen wapenen door onder meer op zoek te gaan naar "een Zwitserland in elke sector en waardeketen".

Neem Ericsson

"Voor elke verliezer is er een winnaar", aldus Lodha. "Tijdens een oorlog is dat de neutrale partij, degene die met beide partijen kan omgaan, een 'Zwitserland' in het conflict. Voor bedrijven kun je een vergelijkbare analogie maken."

Toen president Donald Trump ZTE, de Chinese multinational in netwerkapparatuur, in de ban deed, betekende dit volgens Lodha een aardverschuiving in de prijszettingskracht binnen een sector met weinig spelers. Het is een sector waar naar zeggen van de portfoliomanager twee Europese (Nokia en Ericsson) en twee Chinese spelers (ZTE en Huawei) al jarenlang een duidelijk stempel drukken.

LEES OOK: 'Huawei kan snel weer zaken doen met VS'

"Ericsson profiteerde het meest", benadrukt Lodha. "Het won in zowel het Oosten als in het Westen marktaandeel. Zo heeft Ericsson nu een derde van de 5G-bestellingen van China Mobile en een zeer hoog marktaandeel in de 5G-implementatie van Verizon en AT&T."

Samsung in de multipolaire wereld

Een recenter voorbeeld is Samsung Electronics. "Wat Trump voor Ericsson deed met zijn kortetermijnverbod op ZTE, deed hij voor Samsung met zijn handelsverbod op Huawei." Samsung had zijn positie als nummer twee op de smartphonemarkt verloren aan Chinese concurrenten zoals Huawei, OPPO, Vivo en Xiaomi.

"Met het [Amerikaanse] verbod op Huawei, en vooral de dreiging dat Huawei de open source Android-code van Google niet meer kan gebruiken, is de verwachting dat Samsung marktaandeel zal terugwinnen op de Android-markt, die goed is voor 70 procent van de wereldwijde smartphonemarkt."

Daarbij komt dat iPhones worden geproduceerd in Samsung-fabrieken met Samsung-componenten. "Hierdoor staat Samsung op winst omdat het goed is gepositioneerd voor een multipolaire wereld."

Niks geen Calimero-effect

Ericsson en Samsung zijn naar Lodha's mening voorbeelden van grote multinationals die het goed zullen doen vanwege de handelsconflicten. Maar voor andere multinationals en grote bedrijven ligt het genuanceerder, zo benadrukt hij.

Lodha legt uit: "Vooral voor veel Amerikaanse multinationals zien de groeivooruitzichten er plotseling slecht uit, vanwege de toenemende onzekerheid over waar ze fabrieken kunnen bouwen, douanerechten en de beperkte toegang tot buitenlandse markten."

Zijn alternatief: Mid- en smallcaps die zich richten op de binnenlandse gezondheidszorg of consumptie, zonder wereldwijde ambities. "Die kunnen het relatief beter doen naarmate de handelsspanningen toenemen." Kortom, ze hebben helemaal geen reden om zich als Calimero te voelen.

Groei versus waarde versus inkomen

Hoge waarderingen zijn het resultaat van groeiverwachtingen, betoogt Lodha. "Maar in een wereld waar de wereldwijde groei vertraagt door de de-globalisering komen die groeiverwachtingen mogelijk niet uit. Bij de vorige recessies in 2001 en 2008 was het de afname van deze verwachtingen die de snelgroeiende bedrijven het grootste verlies heeft berokkend."

Aan de andere kant kunnen bedrijven met een stabiele omzet (zoals telecombedrijven op de lokale markt, lokale coffeeshops, restaurants, autodealers, residentiële bouwbedrijven, enzovoorts) minder last hebben van deze veranderingen en een relatieve herwaardering zien, zo stelt hij.

"Langetermijnbeleggers dienen dus rekening te houden met een mogelijk handelsconflict, en hun aandelenselectie aan te passen." Het mag duidelijk zijn uit het bovenstaande dat dit voor Fidelity betekent dat het een voorkeur voor small- en midcaps heeft, die zich tevens eerder op de binnenlandse dan op de buitenlandse markt concentreren.

Daarnaast heeft Fidelity de voorkeur voor redelijk gewaardeerde groeibedrijven met een stabiele omzet, bedrijven met een lage schuldgraad en veel cash op de balans. Ook hecht men veel waarde aan managementteams die de competentie en de middelen hebben om flexibel te zijn en om de juiste investeringen te doen. "Ten slotte kunnen beleggers op zoek gaan naar 'een Zwitserland' in elke sector en waardeketen, en voor alle zekerheid ook een klein beetje goud in de portefeuilles opnemen."

Interesse in de paper die Amit Lodha heeft geschreven? Download 'Is the End of Globalisation the End of Global Investing?' dan hier

Wat denkt u?

Nieuws voor ZTE Corporation (H) Unsponsored American Deposit Receipt Repr 2 Shs -H-

Meer nieuws

Analisten over ZTE Corporation (H) Unsponsored American Deposit Receipt Repr 2 Shs -H-

meer analisten

Invoer toevoegen

pagehit