Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TOMTOM 17-7-2019 09:48:00

TomTom verhoogt zijn omzetprognose, topman spreekt van sterke ontwikkeling

(finanzen.nl/AFN) - Kort na de startnoteringen in de MidKap klom TomTom woensdagochtend rap naar ruim 3 procent. Maar de stemming onder beleggers sloeg opeens om. En flink ook. Tegen half tien was er 2,54 procent van de koers weggesmolten. Het aandeel noteerde 9,50 euro.

TomTom voerde zijn omzet op in twee kwartalen op rij. Belangrijke reden: de flinke prestatie van de autotak, die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. De divisie Location Technology, waar de autotak onder valt, groeide op jaarbasis 29 procent in het eerste kwartaal en een kwart in het tweede. Location Technology moet dit jaar volgens de prognose van TomTom voor het merendeel van de omzet zorgen.

Met en zonder Telematics

Daarnaast verraste de navigatiedienstverlener met de prestatie in zijn consumententak in het tweede kwartaal. De omzet bij deze divisie verkeerde een tijdje in een neerwaartse spiraal maar was in de laatste meetperiode nagenoeg stabiel. De analisten gingen gemiddeld uit van een krimp van 25 procent.

De totale omzet van TomTom uit voortgezette activiteiten, dus zonder de resultaten van de recent verkochte divisie Telematics, steeg het afgelopen kwartaal met 12 procent tot 211 miljoen euro. Onder de streep resteerde 742 miljoen euro, waarvan het merendeel de eenmalige winst is voor de verkoop van de Telematics-tak.

Een record aantal updates

Goddijn richt zijn blik ondertussen op de toekomst van TomTom, die zoals hij begin dit jaar zei onder meer in de ontwikkeling van autonoom rijden ligt. Hiervoor maakt de navigatiedienstverlener investeringen in kaarten en navigatietechnologie.

Het afgelopen kwartaal voerde het bedrijf een record aantal updates uit aan zijn bestaande kaarten: 1,9 miljard aanpassingen per maand. De kaarten van TomTom beslaan miljoenen kilometers in 194 landen en gebieden.

Smet op de sterke resultaten

De tweedekwartaalcijfers van TomTom roepen waarschijnlijk een gemengde reactie op bij beleggers. Zo beoordelen kenners bij ING de handelsupdate. Dat komt doordat de navigatiedienstverlener zijn opbrengsten en omzetprognose opvoerde, maar het bedrijf liet ook weten licht hogere kosten te verwachten.

De lichte bijstelling van de operationele kosten van 550 miljoen euro naar 560 miljoen euro voor het lopende jaar is een kleine smet op de verder sterke resultaten, aldus de analisten. Zij zien deze aanpassing grotendeels als boekhoudkundig en benadrukken dat er onderliggend weinig veranderd is.

Aanzienlijke strategische waarde

De inkomsten van TomTom laten volgens de marktvorsers een "solide ontwikkeling" zien. Dat is ook de belangrijkste reden voor ING om positief te blijven over de navigatiedienstverlener. Uiteindelijk beschikt TomTom over "een aanzienlijke strategische waarde", constateren zij.

ING hanteert een koopadvies op TomTom met een prijsdoel van 9,50 euro. Volg hier de actuele bewegingen van het aandeel TomTom.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over TomTom N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

pagehit