Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
STAALSECTOR 12-6-2019 10:35:00

Topman van ArcelorMittal wil mogelijk van bijna 20.000 banen af in Europa

(finanzen.nl/AFN) - Door de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium wordt veel meer staal, en dan vooral goedkoop staal uit Azië, afgezet op de relatief open Europese markt. Volgens Lakshmi Mittal is er duidelijk sprake van overvloed.

Sinds 2017 is de import van staal naar landen binnen de Europese Unie volgens hem met 30 tot 40 procent gestegen. Daarnaast is de vraag naar staal tanende.

Productie verlagen

Recent kondigde Arcelor al aan zijn productie in Europa te verlagen. Fabrieken in het Poolse Krakau, het Franse Duinkerke en het Duitse Eisenhüttenstadt maken al minder staal. Later dit jaar zal ook een fabriek in Bremen in Duitsland minder produceren als een geplande reparatie van een hoogoven wordt verlengd.

Ook bij een fabriek in het Spaanse Asturië werd de productie verlaagd en wordt eind dit jaar een hoogoven gerepareerd. Die fabriek gaat daardoor langer dicht dan eerder gepland.

Goldman Sachs is positiever geworden

Overigens zijn analisten van Goldman Sachs positiever geworden over verschillende Europese staalbedrijven, waaronder ArcelorMittal. De marktvorsers verhoogden hun oordeel op dit concern evenals op Aperam, Klöckner en Outokumpu naar 'kopen'.

De kenners denken dat de omstandigheden voor de bedrijven in het tweede halfjaar zullen verbeteren. Hun argumenten: ze snijden in de capaciteit, de balansen op orde zijn en de ijzerertsprijzen hoog zijn.

Het advies voor SSAB ging omlaag terwijl Salzgitter en Acerinox op 'neutraal' bleven. Goldman Sachs handhaafde ook het predikaat 'Conviction Buy' voor Voestalpine.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Aperam S.A.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Acerinox S.A. 8,85 1,82% Acerinox S.A.
Aperam S.A. 24,65 0,20% Aperam S.A.
ArcelorMittal SA Registered Shs 15,88 1,06% ArcelorMittal SA Registered Shs
Klöckner & Co (KlöCo) 5,19 0,10% Klöckner & Co (KlöCo)
Outokumpu Oyj 2,91 -1,56% Outokumpu Oyj
Salzgitter 25,22 1,78% Salzgitter
SSAB Svenskt Stal AB 31,87 -0,22% SSAB Svenskt Stal AB
voestalpine AG 26,83 2,13% voestalpine AG
pagehit