Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
FONDSEN 21-9-2018 09:17:33

Twee Nederlandse pensioenfondsen in top 10 grootste pensioenbeleggers ter wereld


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Nederland is trots op zijn pensioenfondsen. Twee staan er in de wereldwijde top tien en zes in de top veertig. Ambtenarenpensioenfonds Stichting Pensioenfonds ABP heeft de hoogste Nederlandse notering. Het staat op plek 5 met bijna $ 500 miljard belegd vermogen.

Het totale vermogen van 300 grootste fondsen groeit in 2017 met 15,1% naar $18,1 biljoen.Een verdere versnelling van de groei die werd bereikt in 2016 (6,1%). Dat blijkt uit het laatste Willis Towers Watson Thinking Ahead Institute global 300 onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de top 20 fondsen goed zijn voor ruim tweevijfde van het totale wereldwijde pensioenvermogen, een fractie meer dan het voorgaande jaar. De 20 grootste pensioenfondsen zitten voor ruim 46% in aandelen, 36% in obligaties en bijna 18% in cash en alternatieve beleggingen.

Hoogste Nederlandse notering is voor overheids- en onderwijspensioenfonds ABP dat op plek 5 staat met bijna US$ 500 miljard belegd vermogen. Het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) staat op de tiende plek met 235 miljard dollar. Samen met de andere Nederlandse pensioenfondsen in de lijst, is de Nederlandse pensioensector goed voor 6,7% van het vermogen onder beheer van de top 300 pensioenfondsen.

Opkomende landen rukken op

Pensioenfondsen uit opkomende markten komen de afgelopen jaren steeds prominenter terug in de ranglijst. Het Employees 'Provident Fund uit India is een nieuwkomer in de top 20 in 2017. In de laatste 10 jaar zijn in totaal vier nieuwkomers uit opkomende markten de top 20 binnengekomen, drie uit Azië en één uit Afrika.

Jacco Heemskerk, Head of Investment bij Willis Towers Watson ziet in het toegenomen aantal fondsen uit opkomende markten een lange termijn trend. Volgens Heemskerk boeken de pensioenfondsen uit opkomende landen veel vooruitgang op het gebied van governance en weerbaarheid.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit