Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
STRATEGIE 2-9-2019 10:15:00

'Veel cash aanhouden is een slecht idee voor beleggers, zelfs in onzekere tijden'

(finanzen.nl) - Zelfs in de huidige onzekere tijden is veel cash aanhouden een slecht idee voor beleggers. Dat zegt de Zwitserse vermogensbeheerder UBS in een memo aan vermogende cliëntenmeldt CNBC.

Mark Haefele, chief investment officer van UBS heeft een heel arsenaal aan beschermingsmaatregelen voor portefeuilles. Hij denkt bijvoorbeeld aan hoog dividendaandelen en aan goud.

Hij gelooft dat beleggers hun lange termijn doelen voor ogen moeten houden, óók in deze spannende periode. Dat kunnen ze het beste doen door niet teveel terug te vallen op cash.

Cash is niet het antwoord

De rente is extreem laag en bij sommige banken zelfs al negatief. Een groot belang in contanten verhoogt het risico dat je als belegger je langere termijn financiële doelen niet gaat halen, denkt Haefele.

Wat wél slim is

UBS beveelt diverse defensieve strategieën aan om de langetermijn winsten te beschermen. Hij denkt aan hoog dividendaandelen en goud en oppert het aankopen van putopties.

Beleggen in aandelen die veel dividend uitkeren is een defensieve beleggingsstijl die zorgt voor regelmatige kasstromen. Dergelijke beleggingen presteren doorgaans goed wanneer de markten volatiel zijn, meent cio Haefele.

Dividendaandelen presteren ook goed in periodes dat rente laag is. Dividenden kunnen stabieler zijn dat de winst van een onderneming.

Goud kan stijgen

Goud is historisch een vluchthaven wanneer de rentes laag zijn, de aandelenmarkten volatiel en de dollar zwak. UBS verwacht dat goud de grens van 1.600 dollar kan doorbreken binnen zes maanden. Goud kan wat stabiliteit toevoegen aan beleggingsportefeuilles.

Haefele ziet ook kansen voor bijvoorbeeld optiestrategieën. Door putopties aan te kopen is het mogelijk aandelen binnen een afgesproken periode tegen een vaste prijs te verkopen, ook als de markt daalt.

Beleggers betalen wel een optiepremie, een soort verzekeringspremie, maar strijken wel de dividenden op. Mochten de aandelen niet zakken dan delen de beleggers in de winst.

Onzekerheden genoeg

De handelsoorlog tussen de VS en China leidt tot spanning op de wereldeconomie. Centrale banken en politici proberen ondertussen de groei te stimuleren met bijvoorbeeld renteverlagingen of fiscale voordelen voor bedrijven.

Investeerders zijn op logischerwijs op zoek naar veilige havens, maar Haefele ziet cash niet als de echte oplossing.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.483,25 -15,90
-1,06
pagehit