Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
UBER 26-4-2019 14:20:59

Verlieslatend Uber mikt op hogere marktwaarde dan gevestigde beursondernemingen


Fotobron: Uber

(finanzen.nl)- Taxiplatform Uber zet hoog in tijdens de waarschijnlijk grootste beursgang van een nieuw aandeel (ipo) van dit jaar. En dat terwijl Uber afgelopen jaar nog bijna twee miljard dollar verlies maakte.

Als de aandelenemissie slaagt zou de beurswaarde boven de 90 miljard dollar uitkomen. Nieuwssite CNBC zet het in perspectief. Uber zou in één klap net zo'n grote marktkapitalisatie hebben als gevestigde namen in de S&P500-index.

Stevige marktwaarde

De marktkapitalisatie van een onderneming bereken je door de beurskoers te vermenigvuldigen met het aantal aandelen. Zo bezien heeft Morgan Stanley een marktwaarde van 81 miljard dollar, DowduPont is 86 miljard dollar waard. Het verlieslatende Uber kan op een marktwaarde van ongeveer 90 miljard uitkomen.

"Enge" waardering

Marktwaarderingsexpert Aswath Damodaran noemt de recente waarderingen "veel te hoog" en zelfs "eng". De professor aan de NY University Stern School of Business denkt dat Uber en Uber-concurrent Lyft nog maar moeten zien hoe ze winst gaan maken. In die situatie bijna 100 miljard dollar voor Uber betalen noemt hij een "beetje eng" bij CNBC.

Niet uniek

Dat een technologiebedrijf een hoge marktwaardering krijgt, ondanks verliezen is niet uniek, meldt CNBC.

Lyft had in april zijn initial public offering (ipo). Deze taxiplatform-onderneming maakte 911 miljoen dollar verlies bij een omzet van 2,1 miljard dollar in 2018. Ook Twitter was verlieslatend toen het in 2013 op de New York Stock Exchange werd genoteerd. Snap, Spotify en SurveyMonkey die in 2018 een beursnotering kregen, schreven toen nog rode cijfers.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Lyft

8-8-2019 Lyft Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Lyft 43,56 6,56% Lyft
Spotify 118,01 -0,83% Spotify
Twitter 38,81 -3,19% Twitter
pagehit