Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGINGSIDEE 12-9-2019 16:26:00

Vier redenen waarom waardebeleggen ondanks alles nog springlevend is


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De turbulente markten in 2018 noemt Kevin Murphy een waarschuwing wat er kan gebeuren als beleggers gaan twijfelen aan de extreem hoge waarderingen van groeibedrijven. Murphy is een fondsmanager bij de Britse asset manager Schroders, en hij is gespecialiseerd in value investing.

De basis van het denken van Murphy is hoe groter een bedrijf wordt, hoe moeilijker het is om verder te groeien. "Of, zoals het spreekwoord zegt, 'Bomen groeien niet tot in de hemel', ongeacht hoe snel ze beginnen." En bomen kunnen ook last krijgen van een plaag, bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Of ze kunnen omvallen door een blikseminslag.

"Blootstelling aan een waardestrategie kan helpen om een portefeuille te beschermen als de koersen te maken krijgen met de zwaartekracht", zo luidt juist zijn motto. Hij noemt de kansen voor waardebeleggers nu zelfs groter dan ooit tevoren. En hij heeft daar vier goede redenen voor. Hij zet ze voor finanzen.nl op een rijtje.

[1] Waardebeleggen werkt nog altijd

Om een actueel voorbeeld te vinden dat waardebeleggen nog altijd werkt, hoeft men niet jaren terug in de tijd te gaan, zo betoogt Murphy. "Als een belegger geweten had dat er in 2018 veel onrust op de markten zou zijn, dan zou hij waarschijnlijk een defensieve strategie gekozen hebben. Bijvoorbeeld met blootstelling aan Zwitserland, of aan solide basisgoederen of merkproducten."

Maar, zo zegt de fondsmanager, de top performer van 2018 was Rusland, met zijn olie- en gasaandelen en vol politiek risico. "In een turbulent jaar had waarde dus wel degelijk iets te betekenen. Waardebeleggen werkt defensief als de markten turbulent worden."

[2] Waardebeleggen werkt ook op individueel niveau

Waardebeleggen werkt volgens hem zowel met betrekking tot markten, als tot individuele aandelen. "Het principe is namelijk gelijk." Zijn denktrant is als volgt: beleggers worden begerig als prijzen stijgen en worden bang als de prijzen dalen. Daarom werkt waardebeleggen ook bij aandelen.

Als voorbeeld gebruikt Murphy het aandeel van het Britse supermarktconcern Tesco, dat last heeft van ontwrichting, maar desondanks zo'n 40 procent is gestegen in de afgelopen twee jaar. "Disruptie heeft effect, maar het zet niet de waardecyclus buiten werking."

[3] Waardeaandelen groeien ook

In een wereld met lage groei wordt een premie betaald voor groeiaandelen boven waardeaandelen, zo schetst de beleggingsexpert. "Sommigen trekken daaruit de verkeerde conclusie dat waardeaandelen dus niet groeien. Maar sinds 2016 hebben waarde- en groeiaandelen hun winst in gelijk tempo zien groeien."

De outperformance van groei boven waarde komt enkel door de herwaardering, vervolgt Murphy zijn verhandeling. Groeiaandelen zijn naar Murphy's zeggen duurder geworden en de koerswinstverhouding is toegenomen. "Hogere waarderingen leiden tot instabiliteit en kwetsbaarheid."

[4] Waarderingscriteria zijn nog altijd van belang

Misschien wel het meest overtuigende argument waarom mensen heel voorzichtig moeten zijn met het afschrijven van waardebeleggen betreft de koers-winstverhouding (k/w), meent de fondsmanager. Vandaar dat hij hier het meest over uitwijdt.

"Beleggers die geobsedeerd zijn door groeibedrijven, en daarmee en passant alle andere bedrijven uitsluiten, lijken er steeds meer op uit te zijn deze ratio af te doen als ouderwets en irrelevant in een digitale, disruptieve wereld".

"Fout", benadrukt Murphy. Wat waardebeleggen betreft, meent de beleggingsexpert dat de k/w eigenlijk een soort 'inconvenient truth' is voor beleggers die geloven dat de voorkeur van de markt voor groei eindeloos door kan gaan, dat het deze keer echt anders is.

"Een k/w is namelijk niet een label dat aan een bedrijf wordt toegevoegd, zoals een logo. Nee, de k/w-ratio is een fundamentele maatstaf die wordt bereikt door de aandelenkoers van een bedrijf te delen door zijn winst."

Daar blijft het niet bij

Hij gaat nog verder. "Om te illustreren hoe belangrijk de k/w voor een beleggingsanalyse is, kan hij ook omgekeerd worden, dat wil zeggen, de winst gedeeld door de aandelenkoers. Je krijgt dan de earnings yield of de winstopbrengst, die in sommige opzichten vergelijkbaar is met de obligatierente."

Want, zo redeneert Murphy, wanneer obligatiebeleggers geld uitlenen aan een onderneming, doen ze dat tegen wat zij denken dat de juiste risicogewogen rente is (2 procent, 3 procent, 4 procent of wat dan ook), die hen in staat zal stellen om een rendement te behalen.

"Dat geldt ook voor aandelen. In feite lenen ook aandelenbeleggers geld uit aan een onderneming en de winstopbrengst geeft aan tegen welk percentage ze dat doen." Hij rekent dit voor. Wat over het algemeen een goedkope k/w van 10x (10/1) zou zijn, wordt dus een winstopbrengst van 10 procent per jaar (1/10), terwijl wat over het algemeen een dure k/w van 30x (30/1) zou zijn, wordt een winstopbrengst van iets meer dan 3 procent per jaar (1/30).

Een goedkope k/w-verhouding van 10 betekent eigenlijk een winstrendement van 10 procent, aldus Murphy. Terwijl een dure k/w van 30 een effectief winstrendement van 3 procent biedt. Hij ziet dat beleggers (grosso modo) momenteel de voorkeur geven aan het uitlenen van geld tegen een effectief rendement van 3 procent in plaats van 10 procent.

"Geconfronteerd met een keuze tussen een rendement van 10 procent of een rendement van 3 procent zouden de meeste beleggers twee keer nadenken over het kopen van het laatste. En toch is dat precies de keuze die ze maken wanneer ze besluiten om groeiaandelen te kopen in plaats van waardeaandelen."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit