Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OVERNAMES 22-7-2016 13:15:43

Voor recordbedrag aan fusies en overnames afgeschoten


Fotobron: Freeimages.com

Het jaar 2016 is geen goed jaar voor de zakenbanken. De meeste bankenaandelen staan in de min en nu strooien de autoriteiten ook nog wat zout in de wonden door voorgestelde fusies en overnames massaal te blokkeren.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie diende onlangs een aantal anti-mededingingszaken in die mogelijk zullen resulteren in de blokkering van twee voorgestelde megafusies in de farmaceutische sector.

Indien de fusies tussen Anthem en Cigna en tussen Aetna en Humana worden geblokkeerd zal het wereldwijde volume aan afgeschoten deals een nieuw hoogtepunt bereiken, zo meldt zakenzender CNBC.

Voor ruim 600 miljard geblokkeerd

Exclusief de twee fusies in de farmaceutische sector zijn er in de periode tot 20 juli wereldwijd 590 fusies ingetrokken met een totale omvang van 633 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van Dealogic.

Indien de deals van 54 miljard dollar tussen Anthem en Cigna en van 34 miljard dollar tussen Aetna en Humana ook worden afgeschoten zou het totaal de 700 miljard dollar overschrijden. Dat zou zo vroeg in het jaar een nieuw record betekenen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is van mening dat de fusies in de farmaceutische sector tot een fundamentele herschikking van de gezondheidsindustrie zullen leiden. De gezondheidsindustrie zou door de deals in handen komen van drie grote partijen en de concurrentie in belangrijke markten verminderen. De bedrijven hebben aangegeven alles uit de kast te halen om hun fusieplannen te verdedigen.

In de VS werd dit jaar onder andere de overname van Pfizer door Allergan, voor een bedrag van 160 miljard dollar, geblokkeerd. Ook de deals van 102 miljard dollar tussen Honeywell en United Technologies en van 55 miljard dollar tussen Williams Companies en Energy Transfer Equity LP werden afgeschoten.

Jaarrecord

Het jaarrecord aan afgeschoten deals stamt uit 2007, toen wereldwijd voor meer dan 1,12 biljoen dollar aan fusies en overnames werd ingetrokken. Dat record is nog niet bereikt, maar ligt wel in het vizier.

In 2007 werden de meeste deals echter afgeschoten vanwege de onrust op de financiële markten en niet zozeer vanwege de bezwaren van de autoriteiten.

Wat denkt u?

Nieuws voor Aetna Inc.

Meer nieuws

Analisten over Aetna Inc.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Anthem Inc. 280,60 -1,14% Anthem Inc.
Humana Inc. 344,78 0,06% Humana Inc.
pagehit