Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RENTE 3-12-2019 09:31:19

'Waanzinnige voorspelling' van Saxobank: 'ECB gaat rente verhogen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) begint komend jaar met renteverhogingen. Aan het eind van het jaar staat de beleidsrente in Europa zelfs weer boven het nulpunt. Dat is een "waanzinnige voorspelling" van de Deense Saxo Bank.

Het financiële bedrijf komt rond het jaareinde traditioneel met verschillende voorspellingen naar buiten, die "met een knipoog" bekeken moeten worden. Ze zijn geen onderdeel van officiële voorspellingen van de bank, maar worden op de financiële markten altijd met plezier gelezen.

Stel dat Lagarde renteroer omgooit

De reden voor de renteverhogingen die Saxo nu voorspelt, is overigens een radicale draai van de ECB. Omdat de nieuwbakken bankpresident Christine Lagarde vreest voor de toekomst van de banksector, besluit ze het renteroer om te gooien.

Saxo heeft in totaal tien voorspellingen gedaan. Onder meer over de rente, de verkiezingen in de VS en over Hongarije dat uit de Europese Unie stapt.

Amerikaanse verkiezingen

Ook zal de Amerikaanse president Donald Trump zijn kans op een herverkiezing slinken, doordat de VS blijven kampen met grote handelstekorten. Hij besluit tot de introductie van een speciale ‘America First’-belasting, waarbij bedrijven die in de VS produceren worden bevoordeeld. Met nieuwe ruzies met Amerikaanse handelspartners tot gevolg.

Maar volgens Saxo zullen de Democraten de verkiezingen winnen. Ze krijgen daarbij ook de controle over zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Trump verliest de verkiezingen waarbij vrouwen en millennials het verschil maken. Direct duiken ook nieuwe discussies over het zorgstelsel en medicijnprijzen op, met forse koersverliezen voor de farmasector tot gevolg.

Winter in de techsector

Verder zou er ook "winter in de techsector" komen, waarbij de index voor halfgeleiders keldert. De technologiesector staat zelfs voor een Artificial Intelligence-winter, waarbij deze hype plots tot stilstand komt. Alleen grote jongens als Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden, aldus de bank.

Verder stapt Hongarije uit de Europese Unie. Voor de Hongaarse economie is het allemaal niet best. Kapitaal stroomt het land uit en de lokale forint keldert, aldus Saxo. Maar dan wel met een knipoog.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit