Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 23-10-2019 10:38:00

Waardeaandelen staan voor een renaissance volgens deze beleggingsexpert


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - "Ondergewaardeerde maar winstgevende bedrijven met een sterk bedrijfsmodel zouden in dit opzicht ook in de toekomst succesvol moeten zijn", aldus Olgerd Eichler, die Lead Portfolio Manager is van het MainFirst Top European Ideas Fund en het MainFirst Germany Fund.

Waardeaandelen, die in het verleden afgestraft en overschaduwd werden door groeibedrijven, zouden volgen hem in de nabije toekomst kunnen herleven. Zo zouden de verliezers van gisteren wel eens de winnaars van morgen kunnen zijn.

Want positieve ontwikkelingen of minder erg dan voorspeld nieuws over de algemene economische situatie, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China of de nog steeds niet opgeloste Brexit kunnen deze soms verguisde waarden nog meer wind in de rug geven.

De tegenbeweging is al begonnen

"Wij verwachten dat de Europese economie nog enige tijd zal stagneren, maar zien geen verregaande recessie", denkt Eichler. Daarom zouden winstgevende en goed gepositioneerde bedrijven terug in het blikveld van de markt moeten komen.

Hij constateert dat de hoop op een comeback van waardeaandelen toeneemt, vooral omdat er nu te veel wordt betaald voor zogenaamd snelgroeiende bedrijven en het waarderingsverschil tussen de groei- en waardeaandelen enorm is.

"De tegenbeweging is al begonnen, hoewel de markt als geheel deze ontwikkeling nog niet volledig weerspiegelt", aldus de beleggingsexpert. "Aan de andere kant verwachten we de komende kwartalen een relatief zwakkere ontwikkeling van defensieve kwaliteitsaandelen."

Goede instapmogelijkheden

Achteraf beschouwd blijkt de waardering voor groeiaandelen, vooral gedreven door de vrees voor een recessie en de grote onzekerheid, ook bij de MainFirst-fondsen zijn sporen te hebben nagelaten.

"Onze portefeuille van geselecteerde aandelen, het merendeel small en midcaps, werd zwaar getroffen door deze evolutie. Toch houden wij vast aan onze beleggingsfilosofie en zijn wij ervan overtuigd dat de bedrijven in onze portefeuilles met een sterke marktpositie en een solide balans in de toekomst weer naar een aanzienlijk hogere waardering zullen terugkeren", stelt Eichler.

Met het oog op dit scenario kan het zinvol zijn om tegen de stroom in te zwemmen, zo geeft deze fondsmanager aan. Het idee hierachter is dat zogenaamd moeilijke crisissituaties ook goede instapmogelijkheden bieden. "Dit geldt in het bijzonder voor die aandelen die in het verleden soms keihard werden vermeden en die nu dus beter kunnen presteren dan de markt."

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit