Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANKEN 6-7-2016 10:45:49

Waarom banken en verzekeraars op de beurs verliezen door Brexit


Fotobron: Freeimages.com

Als één groep de grote verliezer op de beurs is sinds het Brexit-referendum, dan zijn het wel de financials: banken en verzekeraars. Zo daalde de Euro Stoxx Banks, de index met grote Europese banken, sinds het Brexit-referendum (23 juni) met meer dan 20 procent. Ter vergelijking: de bredere Europese index Euro Stoxx 600 daalde in diezelfde periode met 7 procent.

Ook grote Nederlandse verzekeraars gingen hard onderuit. Aegon verloor sinds 23 juni meer dan een kwart van de beurswaarde, Delta Lloyd zelfs meer dan 30 procent. En ook de koers van het vorig jaar zo succesvol naar de beurs gebrachte NN Group ging met 15 procent omlaag.

Maar wat is de reden dat juist de aandelen van banken en verzekeraars zo hard omlaag gaan? Het voornaamste is de onzekerheid die de Brexit-stem met zich mee heeft gebracht. "Het enige waar banken zeker van kunnen zijn, is onzekerheid", zei beleggingsexpert Charles French van vermogensbeheerder Newton in een nieuwsbrief over banken.

En laat onzekerheid nou net datgene zijn waar banken slecht op reageren. Aandelenprijzen van banken reageren vaak slecht op slecht economisch nieuws of een onrustig politiek klimaat, stelt French.

Situatie was al slecht

De beleggingsexpert van Newton stipt ook aan dat de situatie zoals die was voor de Brexit ook al niet gunstig was voor banken. Dan kun je denken aan een omgeving met lage rentes (die door de Brexit alleen maar lager worden) die druk zitten op de omzet van banken bij het verstrekken van leningen.

Banken hadden volgens French al moeite om zich aan te passen aan het veranderde economische klimaat sinds de crisis van 2008.

Overnamemarkt en beursgangen

Een ander probleem is dat plannen voor beursgangen en overnames of fusies door de Brexit voorlopig even de ijskast in zijn gegaan. Ook dat is een hard gelag voor met name de grotere zakenbanken.

Zij verdienen namelijk goed geld aan de begeleiding bij de processen die horen fusies en overnames, maar door de Brexit-onzekerheid vallen die inkomsten nu even terug.

Wat gebeurt er met Londen?

Het voorgenomen Britse vertrek uit de Europese Unie brengt ook veel onzekerheid met zich mee voor zakendistrict 'The City' in Londen. Dat is nu nog het financiële centrum van Europa, maar de vraag is hoe opportuun dat is, als het Verenigd Koninkrijk niet langer in de EU zit.

Mark Shapland van de financiële nieuwssite This is Money stipt het probleem van 'passporting' aan.

Dat begrip houdt in dat financiële instellingen hun producten door heel Europa mogen verkopen, ook al wordt in hun thuisland een andere valuta gebruikt. In Engeland gevestigde banken kunnen op die manier dus vanuit Londen handel drijven door heel Europa.

Maar er is nu paniek ontstaan omdat de vraag is of dit passporting-systeem bij een Brits vertrek uit de EU wel gehandhaafd kan blijven. En, zo stelt marktkenner David Stubbs bij zakenzender CNBC, als dat niet zo is, roept dat weer vragen op over het businessmodel van banken en de kosten die komen bij het opnieuw inrichten van hun bedrijfsvoering.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

EURO STOXX Banks 87,00
-2,36%
Stoxx Europe 600 388,80
-0,19%
pagehit