Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHIPS 14-6-2019 13:44:37

Waarom chipmakers zich nog niet druk maken om Chinese concurrentie

(finanzen.nl) - Deskundigen hebben er weinig vertrouwen in dat Chinese chipmakers snel kunnen voldoen aan de vraag van Huawei en andere lokale technologiebedrijven.

De Chinezen willen met een antwoord komen op de Nasdaq index, door een eigen techbeurs op te zetten. Chinese chipmakers moeten een belangrijke plek innemen op deze beurs, maar deskundigen noemen deze plannen kort door de bocht en relatief achterhaald. De chipmakers zouden gewoonweg talent missen, waardoor het een lange tijd zal duren voordat zij de concurrentie kunnen aangaan met Amerikaanse of Europese concurrenten.

Volgens enkele Chinese chip-engineers is de technologie die Chinese chipbedrijven gebruiken niet meer van deze tijd en stellen analisten dat China op veel vlakken nog volledig afhankelijk zal zijn van de technologie van de Verenigde Staten, Taiwan, Zuid-Korea, Japan en Europa.

"In verhouding tot de beperkingen op het gebied van apparatuur, materialen en talent, denk ik dat China vooral kennis over de industrie mist", aldus analist Gu Wenjun van consultancybureau ICWise tegenover persbureau Reuters. Hij noemde de overheidssubsidies voor de industrie juist contraproductief, omdat veel gesubsidieerde bedrijven in dezelfde vijver naar talent zoeken en daarbij elkaar dus continu in de weg zitten.

Een voormalige engineer bij een Chinese chipontwikkelaar liet tegenover Reuters weten dat het bedrijf waarvoor hij werkte vaak werd gedwongen om de geheugenchips van een dochtermaatschappij te gebruiken, maar dat het niet de technologie kon bieden die voldoet aan de huidige standaarden.

Enkele deskundigen waarschuwen echter dat China op bepaalde terreinen echter wel vooruitgang boekt en dat de dreiging van Chinese chipmakers ook weer niet onderschat mag worden. Op het gebied van de belangrijke NAND-geheugenchips, zouden Chinese bedrijven namelijk juist inlopen op de concurrentie.

"Geld is geen probleem voor de Chinese overheid", aldus een topman van een niet nader genoemde Zuid-Koreaanse fabrikant van geheugenchips.

Een van de grootste uitdagingen voor China blijft evenwel de fabricage van chips, hetgeen een veeleisend proces is waarvoor jarenlange ervaring en zeer gespecialiseerde tools nodig zijn. "Dit fabricageproces is afhankelijk van bepaalde materialen uit diverse nichemarkten, waar vooral Amerikaanse bedrijven het voor het zeggen hebben", aldus analisten van Everbright Securities. "Er is geen Chinees bedrijf dat enkel onderdelen gebruikt uit China, dus het zal erg moeilijk worden om chipsets te ontwikkelen zonder Amerikaanse materialen."

En zelfs als Chinese chipbouwers toegang krijgen tot de beste materialen uit de Verenigde Staten, Japan en Europa, kunnen ze daar niet volledig van profiteren. Chinese chipfabrikanten krijgen vaak uitgebreide documenten voorgeschoteld van toeleveranciers, zodat zij alleen de basisinformatie krijgen om de materialen te kunnen gebruiken. Er is dus nog veel eigen kennis nodig om alles uit de materialen te halen.

Beleggers in chipaandelen lijken zich weinig zorgen te maken over mogelijke concurrentie vanuit China. In Nederland staan aandelen als ASML en ASMI dit jaar al op 28 tot 52 procent winst. Vrijdag leverden chipaandelen wel flink aan beurswaarde in, na een waarschuwing van Broadcom dat het handelsconflict tussen China en de VS een negatieve impact heeft op de resultaten van het bedrijf.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit