Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CAC 40 17-1-2017 10:18:38

Waarom de Franse verkiezingen goed kunnen zijn voor Renault, BNP en Total

Maar met minstens vijf grote kandidaten, kan het ook zijn dat republikein François Fillon de verkiezingen wint, zo schrijft de Amerikaanse beleggingswebsite Barron's. Fillon wil onder meer het aantal banen binnen de overheid met 10 procent terugbrengen en de Franse werkweek flexibeler maken. Ook belastingen en de overheidsschulden moeten omlaag.

Als Fillon wint, zou dat goed kunnen zijn voor de lokale aandelenmarkten. De Franse aandelenmarkt heeft aardig geprofiteerd van de winst van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Evenwel noteert de Franse hoofdindex CAC 40 nu weer onder de recente topniveaus en is de hoofdgraadmeter altijd onder de recordstanden van 2007 en 2000 gebleven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse hoofdindex, de S&P 500.

Een overwinning van Fillon, zal beleggers aanvankelijk niet enorm enthousiast maken. Hoewel de republikein volgens analisten van Société Générale Private Banking de beste kandidaat is voor de Franse economie, zal de volgende Franse president tegen een flink begrotingstekort aanlopen.

"Maar als Fillon slechts de helft bereikt van wat hij wil doen, dan zou dat al goed zijn voor de Franse economie en voor aandelen", aldus strateeg Jean-Charles Mériaux van DNCA Finance. "Onder Le Pen zal het kapitaal het land uitstromen, onder Fillon zal het geld juist binnenstromen."

Mériaux verwacht dat de meeste Franse aandelen zullen profiteren van een winst door Fillon. Aandelen uit de auto-industrie als Renault en Michelin, evenals oliereus Total en de Franse bank BNP Paribas kunnen de weg omhoog vinden, verwacht Mériaux. Vandaag werd bekend dat Renault over 2016 een recordaantal van krap 3,2 miljoen auto's aan de man bracht. Daarmee verkocht het bedrijf 374.000 auto's meer dan een jaar eerder.

Volgens analist Audrey Kaplan van Federated Investors is Frankrijk aantrekkelijker geworden voor beleggers dan zes maanden geleden. In juni vorig jaar werd slechts 25 procent van de analisten positiever over de winstverwachtingen van Franse beursgenoteerde bedrijven. Nu is dat 50 procent, zo merkte Kaplan op.

Een zwakkere euro helpt, maar het laat volgens Kaplan ook zien dat marktvorsers meer vertrouwen hebben in de groei van Franse ondernemingen. "Het herstel in heel Europa lijkt duurzaam", aldus de analist.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Renault S.A.

18-9-2019 Renault Neutral Goldman Sachs Group Inc.
13-9-2019 Renault Overweight Morgan Stanley
10-9-2019 Renault Neutral JP Morgan Chase & Co.
27-8-2019 Renault Bernstein Research
23-8-2019 Renault Neutral Merrill Lynch & Co., Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BNP Paribas S.A. 43,81 -0,16% BNP Paribas S.A.
Renault S.A. 56,44 -0,74% Renault S.A.
TOTAL S.A. 48,02 0,34% TOTAL S.A.

Indices in dit artikel

CAC 40 5.620,65
0,09%
pagehit