Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
MISVATTING 11-7-2019 16:07:00

Waarom een mogelijke renteverlaging door de Fed ook funest kan uitpakken


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Als de Federal Reserve daadwerkelijk besluit om de rente te verlagen, kan dat erg gunstig uitpakken voor de Amerikaanse aandelenbeurzen, en in de slipstream daarvan de belangrijkste aandelenmarkten buiten de Verenigde Staten. Maar een dergelijk besluit kan ook juist worden gezien als een teken van problemen die in het verschiet liggen. Het hangt allemaal af van de timing.

In de laatste twee cycli kwamen de renteverlagingen van de Fed namelijk te laat, zo stelt Tom Lee, directeur en medeoprichter van onderzoeksbureau Fundstrat Global Advisors, in een notitie waar de Amerikaanse zender CNBC melding van doet. Lee wijst op de laatste twee tariefverlagingen in 2001 en 2007. "Ze waren te laat. De VS was al in recessie." En dat was funest.

De grote vraag

Lee stelt dat er twee manieren zijn om te meten of een renteverlaging te laat komt. De eerste manier is simpelweg het maken van een inschatting of de Amerikaanse economie richting een recessie gaat. De tweede manier is om goed te kijken naar conjunctuurindicatoren zoals de Purchasing Managers Index, of de rentecurve.

De vraag voor beleggers is of de Amerikaanse koepel van centrale banken op tijd van koers is veranderd om een recessie te voorkomen. Momenteel lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. Beleggers waren woensdag op Wall Street na de verklaring van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, in een jubelstemming.

De richting van zijn betoog was dat er grote kans is dat er later deze maand een renteverlaging komt. De juichstemming onder beleggers op Wall Street zette zich in elk geval door in het eerste deel van de handelssessie op donderdag.

De houding van de ECB

Volgens de CME FedWatch Tool hebben beleggers nu voor honderd procent een renteverlaging door de Fed ingeprijsd

Hoe staat het met de houding van de Europese Centrale Bank (ECB)? De bestuursleden waren het in juni grotendeels met elkaar eens dat de economie in de eurozone meer stimuleringsmaatregelen nodig heeft. De leden waren echter niet unaniem in deze conclusie, zo blijkt uit de notulen van de monetaire vergadering van de ECB afgelopen maand in Vilnius.

"Er was een brede overeenstemming dat de ECB er klaar voor moet staan om met stimuleringsmaatregelen te komen als de huidige onzekerheid over de economische situatie doorzet", aldus de notulen. Toch gaven enkele bestuursleden de voorkeur aan de optie om alleen monetair beleid te verruimen als de economische risico's daadwerkelijk slecht uitpakken.

President Mario Draghi zei in juni dat de ECB overweegt om de rente verder te verlagen. Ook een aankoopprogramma werd als een mogelijkheid genoemd. De ECB-leden komen eind juli weer bij elkaar en kunnen dan de koers van het monetaire beleid wijzigen.

LEES OOK: 'Veel beleggers laten zich in slaap sussen' (een analyse van Didier Saint-Georges, Managing Director en lid van het Investment Committee bij Carmignac)

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit