Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
INKOOP 22-11-2016 09:42:26

Waarom gaan bedrijven in 2017 massaal eigen aandelen inkopen?


Fotobron: Freeimages.com

De marktvorsers van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat bedrijven die staan genoteerd aan de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 in totaal 780 miljard dollar aan eigen aandelen zullen opkopen. Dat zou beduidend meer zijn dan de 602 miljard dollar die naar schatting in 2016 wordt aangeschaft.

In theorie kopen bedrijven hun eigen aandelen terug als zij op een pot met geld zitten en even niet weten wat zij daarmee moeten doen. De schulden zijn genoeg afgebouwd en er staan geen interessante investeringen of overnames op de planning.

Dan heeft een bedrijf twee keuzes: óf het koopt eigen aandelen terug óf het keert extra dividend (of superdividend) uit. Maar dit laatste zet de beurskoers onder druk, waardoor een onderneming er vaker voor kiest om aandelen terug te kopen.

Ook voor aandeelhouders is een inkoopprogramma fijn: omdat het aantal uitstaande aandelen vermindert en de winst dus over minder aandeelhouders verdeeld hoeft te worden, stijgt de winst per aandeel. Beleggers worden bovendien enthousiast als een bedrijf aankondigt om eigen aandelen in te kopen, waardoor de beurskoers van het aandeel ook nog eens stijgt. Zo berekende vermogensbeheerder De Vries & Co dat het rendement van Europese aandeleninkopers over een periode van tien jaar gemiddeld 8 procent hoger lag dan de belangrijkste indices. Dit merkte ManagementScope op.

Er zijn ook nadelen aan het opkopen van eigen aandelen. Zo daalt het eigen vermogen, waardoor de verhouding tot de schulden kan verschuiven. Daarmee kan de onderneming als een risicovollere investering worden gezien, beleggers terughoudender worden en het aandeel links laten liggen.

Waarom verwachten analisten in 2017 een recordbedrag?

De marktvorsers van Goldman Sachs verwachten dat het beleid van Donald Trump bedrijven zal stimuleren om eigen aandelen in te kopen. Amerika heeft een van de hoogste bedrijfsbelastingen in vergelijking met andere ontwikkelde landen en daar lijkt Trump een einde aan te willen maken door het tarief te verlagen van 35 naar 15 procent.

Als gevolg zullen ondernemingen een deel van het geld dat zij aanhouden buiten de Verenigde Staten, weer terug het land inbrengen. Dit geld zal worden gebruikt om eigen aandelen in te kopen, aldus Goldman Sachs.

Ook obligatiekoning Bill Gross voorspelde vorige week dat Amerikaanse bedrijven de 'tax holiday' zullen aangrijpen om eigen aandelen in te kopen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

S&P 500 2.919,33
0,05%
pagehit