Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OVERNAME 7-6-2017 10:21:31

Waarom Santander het noodlijdende Banco Popular voor 1 euro koopt


Fotobron: Freeimages.com

Door Justin Doornekamp

De Europese Centrale Bank stelde dat Banco Popular door een slechte financiële positie dreigde om te vallen en benaderde de Europese bankenwaakhond Single Resolution Board. Die besloot samen met de Spaanse toezichthouder FROB dat een verkoop aan Santander in het belang was van alle rekeninghouders van Banco Popular.

Opvallende overname

Een overname is ietwat opvallend, aangezien in het verleden problemen bij banken vaak werden afgeschoven op de belastingbetaler. Het is dan ook de eerste keer dat financiële problemen rond een Europese bank door de sector zelf worden opgelost.

Maar waarom springt Santander dan nu in de bres voor zijn sectorgenoot? Sinds de problemen met Italiaanse banken is er steeds meer weerstand ontstaan tegen het redden van dergelijke banken met miljarden aan overheidsgeld. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stuurde er in de afgelopen jaren op aan dat banken zelf hun problemen gaan oplossen. Voor de gelegenheid werd een Europese Bankenunie opgericht, waarmee niet de belastingbetaler maar aandeel- en obligatiehouders moeten bloeden als een bank in de problemen komt.

De overname van Banco Popular door Santander lijkt hier een eerste stap in te zijn.

Groter marktaandeel

Uiteraard doet Santander dit ook niet uit liefdadigheid. Santander mikt op een marktaandeel van 25 procent na de overname in Spanje en verwacht daarmee de grootste bank in zowel Spanje als Portugal te worden. Ook heeft Popular goedlopende leningen aan het mkb en blijven de retail-activiteiten van de bank sterk.

Beleggers reageerden vanochtend aanvankelijk negatief op het nieuws, maar draaiden na een conference call van Santander bij. Het aandeel koerst 0,6 procent hoger.

Vastgoedleningen

Popular kwam in de problemen door vastgoedleningen waarvan twijfelachtig is geworden of ze nog kunnen worden afgelost. Daardoor was de kapitaalbuffer zo sterk verslechterd dat de ECB de bank tot maatregelen had aangespoord.

De vastgoedleningen zijn dan ook de grootste zorg nu, zo wordt gesteld. In het algemeen wist de Spaanse bankensector de balansen goed op te schonen na de crisis, maar Populair bleef daar een uitzondering op. Het blijft de vraag of Santander het tij kan keren.

Wat denkt u?

Nieuws voor Banco Popular Espanol SA

Meer nieuws

Analisten over Banco Popular Espanol SA

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit