Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
STAAL 17-10-2016 17:36:58

Waarom staalbedrijven Aperam en Arcelor twee verschillende kanten op gaan


Fotobron: Freeimages.com

Door Joost Ramaer

Eén paar communicerende aandelen valt op vandaag, op een verder nieuwsluwe beurs. Aperam daalde met 1,8 procent, ArcelorMittal bleef gelijk. Hoe kan dat? Beide beursfondsen zijn immers staalproducenten, genoteerd aan de beurs van Luxemburg. Zij zijn zelfs familie: Aperam is de nieuwe naam voor een verzameling bedrijven die Arcelor in 2011 afstootte.

Het aandeel Aperam kwam onder druk door een nieuw advies van UBS. De Zwitserse zakenbank begon het aandeel in juni te volgen met het advies Neutraal en een koersdoel van 36 euro. Maandag verhoogde zij haar koersdoel naar 37 euro, maar verlaagde zij tegelijkertijd haar advies naar Verkopen, ofschoon de beurskoers inmiddels op 40,31 euro is aanbeland.

UBS denkt dat beurswaarde Aperam niet verder zal groeien

Of misschien wel juist daarom: UBS denkt dat Aperam zijn groei in beurswaarde goeddeels achter de rug heeft. De specialist in roestvrij staal werd de afgelopen twaalf maanden bijna 42 procent meer geld waard op de beurs. UBS adviseert Kopen wanneer haar analisten een rendement verwachten van meer dan 6 procent boven het marktgemiddelde, en Verkopen bij een rendement van meer dan 6 procent onder dat gemiddelde, aldus de beleggerssite Trivano.

Roestvrij staal wordt gemaakt met nikkel, en de beurskoersen van de producenten van deze hoogwaardige staalsoort plegen dan ook te fluctueren met de prijs van deze grondstof. Waar de nikkelprijs hun groei lange tijd in de weg stond, biedt deze tegenwoordig juist kansen, zo motiveerde UBS haar stap om Aperam in juni te gaan volgen.

Alleen hadden de Zwitsers toen al nóg meer waardering voor Aperams rivaal Outokumpu, aldus het FD. Dit Finse bedrijf zag zijn beurswaarde de laatste twaalf maanden met liefst 81 procent toenemen, bijna twee keer het tempo van Aperam.

China van grootste staalslokop naar bederver van de staalmarkt

De Luxemburgers behaalden vorig jaar een netto winst van 172 miljoen dollar - bijna een verdubbeling - op een omzet van 4,7 miljard dollar. Outokumpu vertoonde een meer gemengd beeld: een netto winst van "slechts" 86 miljoen dollar - nog altijd een belangrijke verbetering ten opzichte van het verlies van 439 miljoen in 2014 - op een omzet van bijna 6,4 miljard dollar, 6,7 procent minder dan in 2014.

Maar geen van beide kan in de schaduw staan van het eveneens in Luxemburg genoteerde ArcelorMittal, de grootste staalonderneming ter wereld. Arcelor boekte vorig jaar een omzet van bijna 64 miljard dollar, tien keer zoveel als Outokumpu. Die leverde echter een netto verlies op van bijna acht miljard dollar.

De boosdoener is China. Snelle economische groei maakte van dat land de grootste staalslokop ter wereld. Overal op aarde vergrootten staalproducenten hun capaciteit om aan die vraag te kunnen voldoen - ook in China zelf. Tien jaar geleden kocht het Indiase Mittal het Frans-Belgische Arcelor voor een vorstelijke 27 miljard euro.

ArcelorMittal: acht miljard verlies en 90 procent koersval

Sinds de groei in China afzwakt, kampen de Chinese staalfabrieken met overcapaciteit, waardoor zij op grote schaal staal zijn gaan dumpen op de wereldmarkt. Amerikaanse en Europese producenten betalen het gelag. De beurskoers van ArcelorMittal verdorde van 60,55 euro in 2008 tot 5,68 euro nu. De steenrijke familie Mittal, grootaandeelhouder in zowel ArcelorMittal als in Aperam, zag op papier dertig miljard euro van haar fortuin verdampen.

Tegelijk met zijn enorme verlies over 2015 publiceerde ArcelorMittal een drastisch saneringsplan, Action 2020 genaamd. Analisten twijfelden al meteen aan de haalbaarheid van deze snoei-operatie, die de bedrijfswinst in 2020 met structureel drie miljard dollar per jaar moet verhogen. Zo wilde het concern via een emissie van drie miljard dollar aan nieuwe aandelen - de derde sinds 2009 - zijn schulden eind dit jaar reduceren van 15,7 tot 11,7 miljard dollar. De emissie bracht iets meer op dan verwacht: 3,2 miljard dollar. Mede omdat de Mittals zelf voor 1,1 miljard dollar meededen.

Helaas steeg de concernschuld in het eerste kwartaal van dit jaar verder door tot 17,3 miljard dollar. ArcelorMittal claimt door zijn omvang uniek gepositioneerd te zijn om de slag met de Chinezen te kunnen overleven. Toch zijn de Westerse staalreuzen er kennelijk niet gerust op dat zij daarvoor aan zichzelf genoeg hebben.

Bruutheid staaloorlog maakt "big" weer "beautiful"

De Amerikaanse overheid beschermt zijn staalindustrie al tegen Chinees "dumpstaal". De Europese staalproducenten dringen er nu bij de EU op aan hetzelfde te doen.

Historisch gezien hebben specialisten in hoogwaardiger producten als roestvrij staal minder te lijden onder de grillen van de staalmarkt. Maar de huidige staaloorlog heeft zo'n bruut karakter, dat veel analisten denken dat dat voordeel niet meer opgaat. Kennelijk hechten zij meer waarde aan de omvang van ArcelorMittal dan aan de hogere marges en het betere groeipotentieel van Aperam en Outokumpu.

Dat verklaart waarom de laatste twee maandag méér verloren aan beurswaarde dan de vele malen grotere verliezer ArcelorMittal.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Outokumpu Oyj

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Aperam S.A. 20,53 0,93% Aperam S.A.
Outokumpu Oyj 2,62 0,81% Outokumpu Oyj

Grondstoffen in dit artikel

Nikkel 15.753,50 -100,50
-0,63
pagehit