Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANKEN 16-8-2019 10:28:28

Waarom vooral Duitse banken een probleem zijn


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - De Europese bankensector heeft al sinds de financiële crisis moeite om de winstgevendheid op peil te houden. De winsten in het tweede kwartaal liepen sectorbreed gemiddeld met zeven procent terug ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Veel deskundigen wijzen op de aanhoudende lage rentes door de Europese Centrale Bank als grootste obstakel op het pad richting meer winst.

De Stoxx Europe bankenindex leverde in de afgelopen tien jaar maar liefst 45 procent aan beurswaarde in. Daarmee presteren Europese banken beduidend slechter dan de Amerikaanse tegenhangers. Zo won de op Amerika gerichte KBE bank ETF in dezelfde periode juist 86 procent.

Nood aan de man

Vooral voor Duitse banken is volgens Citi de nood aan de man. Niet alleen de lage rentes spelen de banken parten, maar ook een mondiale groeivertraging, het handelsconflict tussen China en de Verengde Staten, geopolitieke onzekerheden en lokale economische zwakte.

De analisten van Citi zijn van mening dat het gevaar voor Duitse banken nog groter is dan dat voor bijvoorbeeld Italiaanse banken. Deze banken zagen recent nog hun beurswaarde flink verdampen door politieke chaos in het Zuid-Europese land, nadat partijleider Matteo Salvini van de Lega Nord het vertrouwen in de regering met de Vijfsterrenbeweging opgaf, in de hoop zijn succes in de peilingen te kunnen incasseren.

Maar vanuit winstoogmerk zijn Duitse banken in een "veel slechtere staat" dan de Italiaanse sectorgenoten, aldus analisten van Citi.

"De Italiaanse banken hebben ingegrepen om de balans op te schonen, zoals Spaanse banken dat ook hebben gedaan. De Duitsers zullen volgend jaar 2 tot 3 procent rendement op eigen vermogen realiseren en dit jaar zal zelfs slechter uitpakken", aldus bankenanalist Ronit Ghose van Citi.

Herstructureringen en kostenbesparingen behoren nu tot de belangrijkste focuspunten voor Europese banken, maar Ghose suggereert dat de meest succesvolle besparingsprogramma’s te vinden zijn in Scandinavië en de Benelux-regio. "In de afgelopen tien jaar hebben banken in deze regio de helft van hun filialen gesloten en gesneden in het personeel. De banken hebben slimme bestuurders en genieten van een flexibele arbeidsmarkt. Bankbestuurders kijken vooruit en gebruiken digitalisering in hun voordeel", aldus Ghose.

Vertrouwen kwijt

Pas tijdens het laatste cijferseizoen, zag de bankenanalist dat ook in andere delen van Europa werd ingegrepen. Zo lieten bijvoorbeeld Franse banken eerste indicaties zien dat er een herstructurering wordt ingezet. "De markt beloonde de banken daar zeker voor", aldus Ghose. "De Fransen beginnen kostenbesparingen door te voeren en plukken daar nu al de vruchten van. Beleggers waren daarop aan het wachten."

Het vertrouwen in Duitse banken loopt juist terug. Aandelen Deutsche Bank daalden donderdag nog tot het laagste punt ooit tot 5,81 euro per aandeel. De Duitse bank voert een gigantisch besparingsprogramma uit, waarbij er onder meer tegen 2022 circa 18.000 banen verdwijnen. Maar beleggers blijven sceptisch. Ook rivaal Commerzbank zag de koers flink onder druk staan in de afgelopen achttien maanden.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Commerzbank

4-9-2019 Commerzbank Neutral JP Morgan Chase & Co.
21-8-2019 Commerzbank Neutral UBS AG
12-8-2019 Commerzbank Hold Norddeutsche Landesbank (Nord/LB)
9-8-2019 Commerzbank Underperform Merrill Lynch & Co., Inc.
8-8-2019 Commerzbank Hold Deutsche Bank AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Commerzbank 6,07 5,75% Commerzbank
Deutsche Bank AG 7,69 3,54% Deutsche Bank AG
pagehit