Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
10-1-2019 19:48:03

Wall Street lager na opmerkingen Powell

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het rood. Een eerdere opleving op Wall Street ging in rook op na opmerkingen van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Powell zei dat de Amerikaanse centrale bank geduldig kan zijn met het verder verhogen van de rente en dat zijn grootste zorg de afzwakkende wereldeconomie is. Verschillende winkelbedrijven gingen stevig omlaag na tegenvallende resultaten.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,2 procent lager op 23.822 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2575 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,4 procent tot 6926 punten.

Powell verklaarde dat de Fed een afwachtende houding zal aannemen met het rentebeleid en voorlopig de situatie zal aankijken. Daarbij wordt bekeken hoe de wereldwijde economische risico's invloed hebben op de Amerikaanse economie, aldus Powell. Overigens zei hij dat de financiële markten pessimistischer zijn over een mogelijke economische recessie dan de Fed.

Verspilling

Verder bleef de shutdown van de Amerikaanse overheid boven de markt hangen. President Donald Trump heeft een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Democraten over de bouw van een muur aan de grens met Mexico woensdag abrupt verlaten. Het was een ,,totale verspilling van tijd'', schreef Trump op Twitter. De strijd over de grensmuur die Trump wil, is de reden voor de shutdown, die delen van de overheid sinds kerst stillegt.

Sportartikelenproducent Nike ging 0,4 procent omlaag. De Europese Commissie opent een onderzoek naar de fiscale behandeling van Nike in Nederland. Brussel wil nagaan of belastingafspraken die Nederland met Nike heeft gemaakt de onderneming een oneerlijk voordeel opleveren ten opzichte van haar concurrenten. Dit zou in strijd zijn met de Europese regels.

Feestdagenperiode

Retailers Kohl's en Macy's beleefden een tegenvallende feestdagenperiode en verloren 6,7 en 18,7 procent. Datzelfde gold voor L Brands, moederbedrijf van lingeriemerk Victoria's Secret, dat 7,2 procent inleverde. Daarnaast verlaagde American Airlines (min 6,2 procent) zijn winstverwachting voor 2018.

Ford Motor (min 1 procent) zet het mes in zijn Europese divisie. De automaker schrapt naar verwachting duizenden banen en sluit mogelijk enkele fabrieken. Met de ingrepen wil Ford weer winstgevend worden in de regio.

Olie

De euro was 1,1493 dollar waard, tegen 1,1517 dollar in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 52,26 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 61,34 dollar per vat.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit