Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 24-5-2019 15:30:38

Wall Street vreest dat handelsoorlog nog wel even kan duren


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) - De Dow Jones-index verloor op het laagste punt meer dan vierhonderd punten donderdag en de AEX-index leverde aan het einde van de dag 1,7 procent in, nu zowel de Verenigde Staten als China een volgende stap overwegen.

Er staan nog geen gesprekken tussen de twee landen gepland. De handelsbesprekingen kunnen alleen worden voortgezet als de Verenigde Staten zijn "verkeerde acties" aanpast, zei Gao Feng, een woordvoerder van het Chinese ministerie van handel.

Terugval aandelenmarkten

Diverse analisten waarschuwen dat de handelsoorlog verergert. "Ik denk dat het risico op een volledige handelsoorlog nog steeds bestaat en het lijkt er steeds meer op dat dit nu al het geval is", aldus strateeg Ed Keon van QMA.

Vooral energiefondsen koersten donderdag lager, terwijl ook techbedrijven de klappen voelden. De S&P 500- technologiesector verloor meer dan 3,3 procent, terwijl de VanEck Vector Semiconductor ETF SMH 2,5 procent inleverde en daarmee dit jaar al bijna 15 procent aan waarde verloor.

Als het handelsconflict escaleert, dan kunnen de mondiale aandelenmarkten volgens Keon met 10 procent of meer dalen. De strateeg houdt zelf meer cash aan en heeft meer staatsobligaties ingeslagen in afwachting van verdere ontwikkelingen in het handelsconflict.

Op 10 mei verhoogden de VS de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van 10 tot 25 procent. De Amerikaanse president Donald Trump stelde bovendien dat er tarieven voor nog eens 300 miljard dollar aan Chinese exportgoederen kunnen komen. Veel van deze goederen gaan direct naar consumenten.

"Het lijkt waarschijnlijk dat Trump de laatste ronde aan importtarieven doorzet", aldus econoom Lewis Alexander van Nomura. Alexander verwacht dat nieuwe tarieven ergens voor het einde van het jaar worden ingevoerd, mogelijk in het derde kwartaal na de bijeenkomst van Trump en de Chinese president Xi Jinping tijdens de G20-top eind juni.

Volgens Alexander kan er een korte wapenstilstand plaatsvinden na de G20-top, maar dat de gesprekken later in het jaar toch spaak lopen.

Flinke klap

Obligatiestrategen van Bank of America stellen dat de handelsoorlog erger is dan verwacht. Zij werden een stuk minder optimistisch over de ontwikkeling van de tienjaarsrentes. "Gezien de laatste ontwikkelingen, lijken onze beste scenario’s voor een oplossing van het conflict volgend jaar onrealistisch", aldus de strategen. "We stellen onze verwachting neerwaarts bij."

Economen van Goldman Sachs hopen nog steeds op een handelsdeal, maar als deze er niet komt dan zal de klap voor de Amerikaanse en Chinese economieën groter zijn dan aanvankelijk gedacht en zal de inflatie stijgen.

"Hoewel we denken dat er nog steeds een deal kan komen, wordt het wel spannend, en zonder signalen van vooruitgang in de komende weken, kunnen extra importtarieven voor Chinese goederen een feit worden", aldus de economen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit