Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 19-12-2017 11:15:08

Warren Buffetts aandelen in Berkshire Hathaway waren even meer dan 300.000 dollar waard


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)

Superbelegger Buffett kocht zich iets meer dan 55 jaar geleden in bij Berkshire Hathaway. Eerst nog als grootaandeelhouder van het textielbedrijf, later nam hij het bedrijf over en bouwde hij het om tot het investeringsvehikel dat Berkshire vandaag is.

Er zijn twee aandelen Berkshire Hathaway, klasse A en klasse B. De klasse A-aandelen kostten maandag in de Amerikaanse handel even meer dan 300.000 dollar. Een rendement van ongeveer 4 miljoen procent voor Buffett sinds hij 7,50 dollar per aandeel neertelde voor zijn eerste Berkshire-aandelen, berekent The Wall Street Journal.

Daarnaast zijn er de klasse B-aandelen die na een aantal aandelensplitsingen inmiddels net onder 200 dollar koersen. Buffett kiest bewust voor de twee klassen aandelen, omdat hij daarmee meerdere type beleggers de kans wil geven.

Snelle handelaren buiten de deur

De klasse A-aandelen, die Buffett zelf ook heeft, zijn bewust heel duur geprijsd gehouden. Daarmee wil Buffett mensen aantrekken die bewust nadenken over hun beleggingen en er dezelfde filosofie op nahouden als hij zelf: een focus op de langetermijnwinst. Door de hoge prijs hoopt hij snelle handelaren buiten de deur te houden.

Maar de hoge koers heeft ook zo zijn nadelen. Een aandeel van 300.000 dollar kopen is natuurlijk bij lange na niet voor iedere belegger weggelegd. En ook voor degene die het wel kunnen ophoesten is de hoge koers nog wel een last als zij wat willen verschuiven in hun portefeuille.

Want de kans bestaat dat iemand wat beleggingen liquide wil maken, maar zeker niet 3 ton nodig heeft. Maar dat is wel de grove schifting die je in je portefeuille maakt als je een Berkshire A-aandeel verkoopt. Dus creëerde Buffett ook de B-aandelen.

Die zijn met de prijs van bijna 200 dollar ook geschikt voor 'Jan de belegger met de pet'. Om ervoor te zorgen dat de aandelen ook betaalbaar blijven voerde Buffett al enkele keren een aandelensplitsing door. Zo konden ook mensen met een kleiner vermogen direct beleggen in zijn bedrijf in plaats van via fondsen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Berkshire Hathaway Inc. A

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit