Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHINA 17-5-2019 18:00:18

Wat er gebeurt als China zijn 'nucleaire' handelsoorlog-optie inzet


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/Business Insider) - Omdat China voor ruim 400 miljard dollar méér exporteert naar de VS dan het importeert uit de VS kan de Amerikaanse regering China keihard treffen met importheffingen.

Het wapen van importheffingen op producten uit de VS zet voor China geen zoden aan de dijk. Maar China kan de VS op een andere manier schade toebrengen, beschrijft Business Insider. Met massale verkoop van Amerikaanse staatsleningen kan China onder meer de rente op die obligaties mogelijk omhoog laten schieten.

Nucleaire dreiging

Laten wij ook bij een handelsoorlog in militaire termen blijven denken. Het dumpen van Amerikaanse Staatsobligaties wordt wel de nucleaire optie genoemd.

Dat klinkt heftig, het lijkt ook het ultieme economische wapen. China bezit namelijk voor ongeveer 1100 miljard dollar aan Amerikaanse Staatsleningen. Dat bezit vloeit voort uit het feit dat China de opbrengsten uit het handelsoverschot met de VS grotendeels aanhoudt in dollars. China koopt met die dollars Amerikaanse Staatsobligaties, die gelden als een veilige belegging.

Rente omhoog

Theoretisch kan China ervoor kiezen om op grote schaal Amerikaans Staatspapier te dumpen. Op dat moment zou de koers van dat Staatspapier kunnen dalen en de rente in de VS zou dan stijgen. Dat laatste zou de Amerikaanse economie al snel pijn doen.

Dollar omlaag

Ook zou de dollar in waarde kunnen dalen als China massaal dollarbeleggingen verkoopt en inruilt voor renminbi. Dat zou overigens ook betekenen dat de Chinese renminbi in waarde zou stijgen…wat weer slecht zou zijn voor de concurrentiepositie van Chinese exporteurs.

Scenario-analyse

Chinese economen bekijken naar verluidt hoe realistisch de ‘nucleaire optie’ is. Hoofdredacteur Hu Xijin van de Global Times hintte hierop in een tweet, begin deze week. Global Times staat bekend als een aan de Chinese staat gelieerde krant.

Maar analisten van de Zwitserse zakenbank UBS achten het onwaarschijnlijk dat China echt overgaat tot massale verkoop van Amerikaans Staatspapier. Desondanks hebben ze een analyse gemaakt van dit scenario.

De conclusie van de UBS-analisten is dat als China zijn volledige voorraad van 1100 miljard dollar aan Amerikaans Staatspapier verkoopt, er een stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente optreedt van 0,3 tot 0,4 procentpunt.

Stijging? Daling!

Maar niet iedereen is overtuigd dat een rentestijging onvermijdelijk is bij de 'nucleaire optie'. Financieel commentator Joe Weisenthal van persbureau Bloomberg acht een daling van rentes ook mogelijk bij dump van staatsleningen door China.

Hoe dat kan? Als de Chinezen massaal obligaties dumpen betekent dat een enorme klap voor de relatie tussen China en de VS. Dat moet wel gevolgen krijgen voor de wereldeconomie als geheel.

Beleggers gaan volgens Weisenthal anticiperen op wereldwijde economische krimp. Dat zou er weer toe leiden dat aandelen worden gedumpt en staatsobligaties gekocht als ‘veilige haven’.

Verkoop van Amerikaans staatspapier door China zou dus gepaard kunnen gaan met een hogere vraag naar Amerikaanse staatsleningen door particuliere beleggers, met als resultaat niet stijgende, maar juist dalende rentes. "De obligatiemarkt gedraagt zich vaak anders dan je op het eerste gezicht zou denken", zegt Weisenthal in een recente analyse.

Directeur Anne Stevenson-Yang van onderzoeksfirma J Capital Research ziet het als een interessant gedachtenexperiment, de nucleaire optie. Maar het is puur een academisch verhaal.

China heeft volgens haar geen keus. Het moet grote hoeveelheden Amerikaans Staatspapier aanhouden. "We leven in een wereld die door de dollar wordt gedomineerd en het aanhouden van Amerikaans Staatspapier vloeit simpelweg voort uit de handelspositie van China in de wereld", aldus Stevenson-Yang tegen Business Insider.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit