Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VISIE 19-7-2019 17:23:00

Wat kun je als belegger met disruptie - hoe vermijd je dinosaurussen in je portefeuille?


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleggers kunnen maar beter alert zijn en nadenken over de langere termijn perspectieven van ondernemingen waarin ze beleggen. Dat vindt Alex Tedder, hoofd wereldwijde aandelen bij vermogensbeheerder Schroders. Hij ziet disruptie optreden in tal van sectoren.

Wat vandaag prima werkt als bedrijfsmodel blijkt morgen volstrekt achterhaald. Maar hoe herken je de dinosaurussen van morgen. Hoe voorkom je dat je in kwetsbare bedrijven belegt?

Tedder neemt je mee in vijf vragen over disruptie, noemt voorbeelden en doet voorstellen voor actie.

Wat is disruptie?

Disruptie is een verstoring of probleem bij een activiteit of proces. In de economie kan disruptie optreden door technologische innovatie, verandering in consumentengedrag of nieuwe regulering.

Zo heeft de internettechnologie en mobiele telefonie de wereld op zijn kop gezet. Winkels zien klanten steeds vaker online winkelen en strakke regels rond verkoop van alcohol en tabak zijn voor producenten een uitdaging.

Waar vindt disruptie plaats?

Volgens Tedder eigenlijk overal. Bedrijfssectoren veranderen doordat kleine, behendige starters opkomen met superieure technologie. Zo kunnen bijvoorbeeld de fintechs met innovatieve producten grote gevestigde financiële instellingen uitdagen. In sommige sectoren zoals de muziekindustrie zag je nieuwe namen en streamingdiensten oude platenmaatschappijen wegvagen.

Geen sector is immuun voor disruptie. Denk even aan de juridische dienstverlening. Ook daar komt het gebruik van kunstmatige intelligentie op. De gezondheidszorg verandert door nieuwe technologie. t.

Hoe reageren bedrijven op disruptie?

Zoals mensen verschillend reageren op verandering, doen ook bedrijven dat. Tedder beschrijft drie mogelijk reacties bij bedrijven. Hij ondersheidt disruptors, enablers, adaptors en deniers. Partijen die de markt opschudden (disruptors), bedrijven die verandering omarmen en mogelijk maken (enablers), bedrijven die zich snel aanpassen (adaptors) en bedrijven in de ontkenningsfase (Deniers).

Schroders noemt ook voorbeelden van ondernemingen in de financiéle sector: Disruptors: denk aan Paypal, Adyen, China Union Pay, Square, Apple, Google, Amazon, Airpay, Tencent, Alibaba Enablers: denk aan WorldPay, FDC Adaptors: denk mogelijk aan Visa en Mastercard? Deniers: denk aan Verifone, NCR, Ingenico

Schroders keek ook naar de tabaksindustrie. Het onderscheidt diverse 'nicotineaanbieders' en deelt ze als volgt in: Disruptors: Juul, Eleaf, Myjet, Smoktech Adaptors: Philip Morris, BAT Deniers: Imperial, Altria, Japan Tobacco

Wanneer vindt disruptie plaats?

Eigenlijk is disruptie iets van alle tijden maar de snelheid waarmee technologische innovatie tegenwoordig plaatsvindt is enorm.

Schroders verwacht dat er de komende jaren een explosie van innovatie zal plaatsvinden. Dat zou komen omdat nieuwe technologieën convergeren.

Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich op een razendsnelle manier, ondermeer door een stortvloed aan beschikbare data. De bankensector staat voor een transformatie, omdat technologie ervoor zorgt dat consumenten anders met geld omgaan. Retailers krijgen te maken met online concurrentie en voertuigen met een verbrandingsmotor worden vervangen door elektrische voertuigen.

Wat moet je als belegger met disruptie?

De moderne wereld verandert snel. Voor beleggers is de groei interessant die voortkomt uit ontwrichtende ontwikkelingen. Als er sprake van ontwrichting is, nemen innovatie en ontwikkeling toe. Innovatie creëert uiteindelijk groei die nog herkend moet worden. De succesvolle bedrijven zijn bedrijven die disruptie omarmen en zich aanpassen aan de veranderingen.

Tedder probeert zich voor te stellen hoe de toekomst eruit komt te zien. De moderne belegger kan volgens hem maar beter de kracht van disruptie onderkennen. Vervolgens is het zaak bedrijven te identificeren die kunnen profiteren. Wie zijn de overlevers en welke ondernemingen worden slachtoffer, wie zijn de dinosaurussen.?

Vermogensbeheerder Schroders speelt zelf in op het thema met een beleggingsfonds, het Global Disruption fonds. Dit fonds belegt in bedrijven over de hele wereld die volgens Schroders kunnen profiteren van disruptie. Schroders heeft een voorkeur voor bedrijven die disruptie in gang zetten, de disruptors.

Overigens ziet Schroders ook oude bekende namen zich razendsnel aanpassen. Het noemt Disney als een mooie adaptor. Het entertainmentbedrijf startte de jointventure Hulu met Fox en Comcast, het nam BAM Tech over, lanceerde ESPN+, kocht 21st Century Fox, lanceerde Disney+ en haalt ook even alle Disney content van Netflix.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Alibaba

12-11-2018 Alibaba Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Adyen B.V. Parts Sociales 643,60 -0,03% Adyen B.V. Parts Sociales
Alibaba 164,54 -4,29% Alibaba
Visa Inc. 175,23 -2,70% Visa Inc.
Walt Disney 131,67 -3,24% Walt Disney
pagehit