Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RYANAIR 29-7-2019 12:58:35

Winst Ryanair ruim vijfde omlaag door stevige prijsconcurrentie en hogere kosten


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald vergeleken met een jaar geleden. De onderneming wijt dat aan lagere ticketprijzen en hogere brandstof- en personeelskosten. Volgens topman Michael O’Leary staan de ticketprijzen ook in het lopende kwartaal nog onder druk.

Brexit beperkt reislust

De prijsvechter sleutelde in Duitsland aan de ticketprijzen om concurrerend te blijven, vooral ten opzichte van de recent door Lufthansa overgenomen branchegenoot Air Berlin. Ook in het Verenigd Koninkrijk stond de ticketprijs onder druk omdat Britten minder geld over hebben voor reizen vanwege de aankomende brexit.

De winst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar daalde tot 243 miljoen euro, tegen 309 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Ryanair vervoerde wel meer passagiers. Het aantal steeg met 11 procent naar bijna 42 miljoen. De opbrengsten gingen eveneens met 11 procent omhoog, tot meer dan 2,3 miljard euro.

Latere levering Boeing 737 MAX

Ryanair verwacht dat een bestelling voor Boeing 737 MAX-toestellen verdere vertraging oploopt. De Ierse luchtvaartmaatschappij rekende er op de eerste vijf van 58 bestelde vliegtuigen in december te krijgen, maar heeft dat nu bijgesteld tot januari. Door die vertraging verwacht de budgetluchtvaartmaatschappij volgend jaar in de zomer maar dertig nieuwe 737 MAX in gebruik te hebben. Dat scheelt Ryanair naar verwachting 5 miljoen passagiers in het komende boekjaar.

Analistenadviezen

De meningen van aandelenanalisten over de aantrekkelijkheid van Ryanair zijn verdeeld. Persbureau Reuters laat zien dat vijf analisten het aandeel een verkoop- of 'underperform'-advies geven. Zes geven Ryanair een houden-advies en elf analisten geven een 'outperform-' of koopaanbeveling.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Ryanair

16-9-2019 Ryanair Bernstein Research
13-9-2019 Ryanair Reduce HSBC
3-9-2019 Ryanair Buy UBS AG
28-8-2019 Ryanair Underweight JP Morgan Chase & Co.
27-8-2019 Ryanair Bernstein Research
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Air France-KLM 9,11 -0,59% Air France-KLM
Ryanair 9,96 -0,65% Ryanair
pagehit