Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANKEN 12-7-2016 08:45:00

Zoveel verloren de Europese banken aan marktwaarde dit jaar


Fotobron: Flicker, cermivelli

Inktzwart is het beursjaar tot nu toe voor Europese banken. Al vanaf het begin van het jaar worstelen de beursgenoteerde financiële instellingen en sinds de Britten in het Brexit-referendum kozen voor een vertrek uit de Europese Unie is de malaise alleen maar groter geworden.

Ratingbureau Standard & Poor's laat in een infographic met de twintig grootste banken van Europa, op basis van marktkapitalisatie, zien hoe groot de papieren verliezen van sommige banken zijn. Zo verloor de Zwitserse bank Credit Suisse in de eerste helft dit jaar (de data zijn van 1 januari tot 6 juli) de helft van zijn beurswaarde.

Italië en VK zwaarst getroffen

De grootste 'slachtoffers' onder de banken komen verder voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Zwitserland. Zo verloor het Italiaanse Sanpaolo bijna 45 procent van de beurswaarde en daalde de 'market cap' van het Britse Royal Bank of Scotland met meer dan 42 procent.

Daarnaast waren er zware klappen voor de UBS Group uit Zwitserland, het Britse Barclays (beide min 36 procent) en het Franse Société Générale (min 34 procent).

Ook de indices die de koersen van Europese banken volgen gingen hard onderuit. De Stoxx Europe 600 Banks verloor meer dan 30 procent, de SNL European Bank Index ruim 22 procent.

Vooral de keuze van de Britten voor een Brexit speelt banken, maar ook andere financials op de beurs, parten. Lees hier waarom.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Société Générale (Societe Generale)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Indices in dit artikel

EURO STOXX Banks 80,70
1,00%
pagehit