VERMOGENSBEHEER 29-7-2019 15:56:28

Actief zelf aandelen kiezen verliest terrein, passieve beleggingsstijl groeit en groeit


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Het moment dat het bedrag in passieve beleggingen even groot is als het bedrag in actieve fondsen nadert. Het moment van 'pariteit', noemen onderzoekers het. De meningen onder deze kenners zijn verdeeld, is de pariteit er in 2025 of al over 1,5 jaar?

Ratingbureau Moody's denkt dat het heel hard kan gaan en gokt op pariteit in 2021 bij beleggingen in de VS. Waarom is dat zo bijzonder? Het aandeel van actieve beleggingen was krap 8 jaar geleden nog 79 procent. Bij elke 5 dollar aan beleggingen werd over bijna 4 dollar nog enthousiast gedacht. Fondsbeheerders handelden op hun eigen visie, meldt de Financial Times. Afgelopen jaar werd nog ruim 3 van de 5 dollar actief belegd.

Index volgen

Uit academische studies blijkt al geruime tijd dat een actieve stijl voor beleggers vaak nauwelijks iets toevoegt. Institutionele beleggers kiezen er al decennia voor een groot deel van de portefeuilles index-volgend dus passief te beleggen. De kosten zijn doorgaans veel lager bij passieve ETFs en fondsen dan bij actieve fondsen. Frequent in- en uitstappen kan contraproductief zijn. Niet alleen door transactiekosten maar ook door verschillen in bied- en laatkoersen.

Daarnaast zijn de management-fees van actieve fondsen doorgaans ook nog een stuk hoger dan van passieve fondsen.

Zelfde data, andere prognoses

Accountantsorganisatie PwC ziet ook de trend naar passief beleggen doorzetten, maar denkt dat pariteit er pas in 2025 zal zijn. Bijzonder is dat Moody's en PwC rekenden met dezelfde marktdata. Beiden raadpleegden het Investment Company Institute (ICI) een beroepsvereniging van fondsenaanbieders.

Wat verklaart de andere voorspellingen?

De onderzoekers hebben andere aannames. Analisten van Moody's denken dat een snelle adoptie van allerlei nieuwe technologieën in het voordeel werkt van passief beleggen. Beleggers stappen online of via een appje makkelijk in passieve fondsen.

PwC is wat voorzichtiger en denkt dat beleggers bij een neergang van de markt opeens minder enthousiast kunnen worden over passief beleggen. De PwC-onderzoekers gaan meer uit van de trend in de afgelopen jaren. Zij rekenen minder met een versnelling vanwege nieuwe technologische mogelijkheden. De zin om te beleggen kan duidelijk afnemen bij beurscorrecties, denkt PwC. Daar gaat Moody's niet echt van uit.

Gevolgen voor vermogensbeheerders

De stijgende populariteit van passieve, doorgaans goedkopere producten gaat beleggingsfirma's raken, verwacht PwC. Actieve fondsen rekenen doorgaans hogere managementfees dan passieve fondsen.

Maar ook aanbieders van passieve fondsen kunnen te maken krijgen met een prijzenoorlog. PwC wijst op de lancering van 's werelds eerste zero-fee fund door Fidelity Investments vorig jaar.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit