ETFS 24-5-2019 21:58:00

Bent u al om? Vijf redenen om voor Exchange Traded Funds te kiezen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleggen in ETFs heeft een grote vlucht genomen. ETFGI rapporteerde onlangs dat de totale instroom in dit soort beleggingsinstrumenten eind vorige maand een waarde vertegenwoordigde van 45,94 miljard dollar. Daardoor ging de netto-instroom toen Year-to-Date naar 145,74 miljard dollar.

Wereldwijd bekeken kwam het belegd vermogen in april zo uit op 5,57 biljoen dollar. Dat is een stijging van 3,2 procent ten opzichte van eind maart.

Het fundamentele doel van een investeringsfonds, of het nu om een ETF of een gewoon (traditioneel) beleggingsfonds gaat, is om beleggers brede toegang te geven tot een bepaalde beleggingsstrategie. Ze hebben gemeen dat ze beleggers in staat stellen om hun portefeuilles op te bouwen in lijn met hun vermogensallocatie.

ETFs en beleggingsfondsen hebben nog meer overeenkomsten en hebben bovendien te maken met dezelfde organisatiestructuur en regelgeving. Er zijn echter verschillen.

Jan-Karl Plagge, senior beleggingsstrateeg bij de Amerikaanse asset manager Vanguard (een grote partij die ETFs aanbiedt), geeft vijf redenen om in ETFs te stappen of te overwegen om dat te doen:

[1] Een mooi instrument om toegang te krijgen tot bepaalde markten, asset classes en beleggingsthema's

"ETFs bieden een aantrekkelijke en efficiënte manier voor beleggers om een beleggingsstrategie te implementeren. De brede acceptatie van ETFs in de markt kan worden gekoppeld aan hun overeenkomsten met beleggingsfondsen, inclusief hun organisatiestructuur, hun strikte regelgevingskader en (voor veel ETFs) hun op indices gebaseerde karakter. Daarnaast bieden ETFs goedkope, transparante en flexibele toegang tot een breed scala aan beleggingsklassen en -thema's."

[2] De kosten ten opzichte van beleggingsfondsen

"ETFs worden vaak aangeprezen vanwege hun lage kosten. Het klopt inderdaad dat hun kostenratio's doorgaans lager zijn dan die van beleggingsfondsen, maar waar het hier meestal om gaat is het verschil tussen indexering en actief beheer."

"Actieve fondsen gaan er van uit dat ze een hoger rendement halen dan de markt. Om dat te realiseren, zijn fondsmanagers aangesteld die onderzoek en transacties doen. Dat kost geld. Bij een ETF is er geen actieve beheerder die aankopen of onderzoek doet."

"In Europa volgt 99 procent van de gevestigde ETFs een op een index gebaseerde strategie tegen slechts 8 procent van de beleggingsfondsen (Morningstar, peildatum 30 september 2018). Omdat de meeste indexfondsen minder kosten dan actief beheerde fondsen liggen de kosten van de meeste ETFs en indexfondsen lager dan die van actieve ETFs en actieve beleggingsfondsen."

[3] Meer flexibiliteit in vergelijking met beleggingsfondsen

"Een groot verschil tussen ETFs en beleggingsfondsen is de verhandelbaarheid. Wanneer fondsbeleggers aandelen kopen en verkopen, handelen ze rechtstreeks met het fonds en ontvangen ze de intrinsieke waarde (NAV) aan het einde van de dag, terwijl ETF-beleggers doorgaans met elkaar transacties uitvoeren en een intraday-marktprijs ontvangen, meestal op het moment dat de bestelling is geplaatst."

"ETFs geven beleggers de flexibiliteit om aandelen intraday te verhandelen. Deze intraday-handel wordt geregistreerd als handelsvolume op de verschillende Europese beurzen. Het grootste deel van deze handel bestaat uit secundaire markttransacties, oftewel ETF-handel tussen twee marktdeelnemers, waarbij de rest resulteert in primaire markthandel (d.w.z. handel in de onderliggende effectenmarkt)."

"De secundaire markt biedt beleggers een extra bron van liquiditeit, en dit betekent dat ze een brede effectenportefeuille kunnen verhandelen zonder in de onderliggende markt te handelen."

[4] De zeggingskracht van de prijs van een ETF over de markt

"Over het algemeen ligt de beurskoers van een ETF dicht bij de waarde van de onderliggende effecten. De koers van een ETF kan echter afwijken van de waarde van de onderliggende effecten, waarbij belangrijke informatie over de marktomstandigheden wordt onthuld."

"Alle kleine verschillen tussen een ETF en de markt worden grotendeels beïnvloed door transactiekosten in de onderliggende effectenmarkten, tijdzoneverschillen op de wereldmarkten en vraag en aanbod van ETFs. Dit uit zich in premies wanneer de marktprijs hoger is dan de waarde van de onderliggende effecten en kortingen wanneer de marktprijs lager is dan de waarde van de onderliggende effecten."

"Daarbij is het zo dat onderliggende markttransactiekosten een aanzienlijke invloed hebben op het bestaan ​​van premies en kortingen. Wat beleggers afleiden uit het bestaan ​​van premies en kortingen kan wel enigszins misleidend zijn, omdat transactiekosten transparanter zijn voor ETFs dan voor traditionele beleggingsfondsen."

"In feite zijn dergelijke kosten niet alleen transparanter, maar worden ze ook geëxternaliseerd. Dat komt erop neer dat de kosten in verband met de handel in ETFs op de markt worden doorberekend aan de belegger. Bij het handelen in ETFs draagt ​​de belegger de kosten van zijn of haar eigen transactie."

[5] Goed ingebed in de regelgeving en gehouden aan duidelijke voorschriften

"De overgrote meerderheid van de in Europa gevestigde ETFs valt onder de UCITS-richtlijn (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, oftewel Garanties voor Collectieve Beleggingen in Overdraagbare Effecten). Hieronder vallen ook de beleggingsfondsen die in Europa zijn gevestigd."

"Van de in Europa verhandelbare ETFs valt 93 procent onder deze richtlijn, aldus Morningstar (peildatum 30 september 2018). UCITS-ETFs en beleggingsfondsen moeten voldoen aan de noteringsvereisten van de verschillende beurzen waarop ze genoteerd zijn of worden verhandeld."

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit