BEURZEN 25-1-2019 10:18:30

Deze hedgefondsen hadden in 2018 het slechtste jaar sinds 2008


Fotobron: Pixabay
(finanzen.nl) Van slecht getimede gokjes op Chinese tech-aandelen tot een simultane instorting van diverse beleggingen die doorgaans juist in tegengestelde richting van elkaar bewegen. Hedgefondsen die weinig slechte jaren achter de rug hebben, moesten beleggers eind 2018 flink teleurstellen.

Hedgefondsen met een sterke focus op Azië zagen hun investeringen gemiddeld met 1,8 procent dalen afgelopen maand, zo blijkt uit data van Eurekahedge. De verliezen droegen uiteindelijk bij aan een gemiddeld jaarverlies van bijna negen procent, de slechtste prestatie sinds 2008. In dit licht zijn de verliezen in andere regio’s nog beperkt.

De aandelenmarkten maakten afgelopen jaar een duikvlucht, mede vanwege zwakkere bedrijfscijfers, het tempo van de Amerikaanse renteverhogingen door de Federal Reserve, een groeivertraging van de mondiale economie en de toegenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Minder dan een derde van de hedgefondsen wist vorig jaar winst te realiseren.

Een van de grootste verliezers was het fonds van Quantedge Capital, dat de verliezen zag oplopen tot 29 procent in 2018, waaronder een waardedaling van 6,3 procent in december. En dat is vrij pijnlijk voor een hedgefonds dat tot vorig jaar al sinds de oprichting in oktober 2006 een jaarwinst realiseerde van gemiddeld 20 procent.

"In de afgelopen dertig jaar, is het slechts twee jaar voorgekomen dat alle vier grote beleggingscategorieën gelijktijdig daalden, eens in 2015 en afgelopen jaar", aldus Quantedge in zijn laatste maandbericht. "De verliezen waren onvermijdelijk, gezien spreiding en actief beheer onder zulke omstandigheden niet het verschil kunnen maken", aldus de investeerder.

Het Greenwoods Golden China Fund en Orchid China Master Fund deden het overigens niet noemenswaardig beter, met jaarverliezen in 2018 oplopend tot bijna 23 procent. De fondsen hebben een grote blootstelling aan China en zetten bovendien in op Japanse aandelen en de Australische dollar.

Ook winnaars

Het was niet voor ieder hedgefonds met een sterke focus op Azië kommer en kwel. Zo won het Snow Lake Asia Master Fund bijvoorbeeld afgelopen jaar ruim 34 procent, met een winst van 13 procent in december. Ook een ander fonds van Snow Lake, met een focus op China, deed het goed met een jaarwinst van ruim elf procent. Daarmee wist het fonds, met een omvang 70 miljoen dollar, voor de negende keer op rij een jaarwinst te realiseren. Een combinatie van short- en longposities in telecom-, media- en tech-aandelen en financials, speelden het fonds in de kaart.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit