ACTIEF 24-5-2019 09:29:29

Goldman: Actief fondsbeheer loont weer door China


Fotobron: Flickr, Bill Smith (CC BY 2.0)
(finanzen.nl) - Analisten van de Amerikaanse zakenbank merkten op dat 42 procent van de actieve beleggingsfondsen die investeren in largecaps, dit jaar tot dusver zijn benchmark versloeg. In het afgelopen decennium lukte dit gemiddeld slechts 34 procent van de fondsbeheerders.

De marktvorsers stellen dat de escalerende spanningen tussen China en de Verenigde Staten een reden zijn voor de verbeterde prestaties, omdat veel beleggingsfondsen een onderwogen positie hebben in de twintig bedrijven in de S&P 500 die van hun omzet het meest afhankelijk zijn van China. Deze aandelen daalden sinds 5 mei namelijk gemiddeld met 15 procent tegen een daling van 3 procent voor de bredere markt.

Minder uitstroom aan kapitaal

Fondsbeheerders leggen hun prestaties doorgaans naast een benchmark, zoals de S&P 500 of de AEX-index. In het afgelopen decennium deden actieve fondsbeheerders, die flink onderzoek doen naar aandelen en sectoren, het minder goed dan hun passieve collega’s die gewoonweg zo goed mogelijk en tegen lagere kosten de onderliggende index proberen te volgen.

Naast de verbeterde rendementen, bleek de kapitaaluitstroom bij actieve beleggingsfondsen een stuk lager dit jaar, aldus Goldman Sachs. "Actieve Amerikaanse beleggingsfondsen kende dit jaar een kapitaaluitstroom van 81 miljard dollar tegenover gemiddeld 100 miljard dollar in dezelfde periode in de afgelopen vier jaar.

Stockpicking op retour

Naast het handelsconflict, speelde de keuze voor cyclische consumentengoederen de actieve fondsbeheerders in de kaart. Deze sector deed het beter dan de S&P 500 en steeg dit jaar met 17 procent ten opzichte van een stijging van 14 procent voor de bredere markt.

Op individueel niveau, zetten de actieve fondsbeheerders flink in op aandelen Visa, Comcast en Salesforce.com, die het dit jaar allemaal beter deden dan de S&P 500.

"Goed nieuws voor actieve fondsbeheerders: stockpicking is op zijn retour", aldus analisten van Bank of America Merrill Lynch. "Voor het eerst sinds de crisis is de correlatie tussen individuele aandelen onderling kleiner dan bij sectoren onderling. Dit duidt erop dat het uitzoeken van individuele aandelen lucratiever is dan het uitzoeken van sectoren", aldus de marktvorsers.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit