VERMOGENSBEHEER 7-2-2019 14:46:00

Rendement van vermogensbeheerders gemiddeld bijna 6% in de min


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Voor het eerst sinds 2011 hebben beleggers weer kunnen ervaren hoe een slecht beursjaar voelt, zo schrijft Jos Leeser. "Na een moeizaam begin van 2018 volgde er nog herstel, maar het laatste kwartaal van 2018 was ronduit slecht."

Dit komt ook tot uiting in de jongste cijfers van de Vermogensbeheer Rendement Index (VBR-index), die zijn gepubliceerd. Klanten met een neutraal profiel hebben gemiddeld min 5,5 procent verlies geleden in 2018.

"Opvallend is dat ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles een behoorlijk verlies laten zien van gemiddeld min 2,8 procent in 2018. Klanten van vermogensbeheerders met een offensief profiel behaalden over 2018 gemiddeld min 7,9 procent rendement netto ná aftrek van kosten."

Vermogensbeheer.nl verzamelt periodiek de rendementen van vermogensbeheerders in Nederland. Deze organisatie houdt zich bezig met het begeleiden van vermogende particulieren, ondernemers, stichtingen en instellingen die op zoek zijn naar de juiste vermogensbeheerder.

Elk kwartaal wordt het gemiddelde rendement berekend dat vermogensbeheerders hebben gerealiseerd. Dit gemiddelde resultaat vormt de Vermogensbeheer Rendement index (VBR-index). Vermogensbeheer.nl vindt dat deze index prima als vergelijkingsmaatstaf (benchmark) kan dienen.

Defensief geen beschermmuur

Ook defensieve beleggingsportefeuilles hebben harde klappen gekregen, zo blijkt. Leeser: "Over 2018 laten ook de meest defensieve beleggingsportefeuilles bij vrijwel alle vermogensbeheerders een negatief rendement zien. Dat is duidelijk anders dan tijdens het laatste lastige beleggingsjaar 2011, het jaar van de eurocrisis."

Toen bleven de rendementen binnen de meest defensieve beleggingsportefeuilles nog net wel positief, zo geeft Leeser aan. "In verhouding hebben defensieve beleggers in 2018 behoorlijk pijn geleden." De oorzaak hiervan moet volgens Leeser vooral worden gezocht in de lage rentestand waar beleggers mee te maken hebben.

"We zien dat vermogensbeheerders, om toch nog rendement te behalen, in het obligatiedeel van de beleggingsportefeuilles meer risico zijn gaan nemen. Daar werden zij niet voor beloond en dat zien we nu terug in de (negatieve) resultaten."

Grote onderlinge verschillen

Vermogensbeheer.nl constateert vooral extreem grote onderlinge verschillen tussen vermogensbeheerders met een actief beleggingsbeleid. Een deel van deze groep beheerders heeft in het laatste kwartaal van 2018 duidelijk aan risicomanagement gedaan, waardoor het verlies beperkt kon worden met een aanzienlijk beter resultaat dan de markt als geheel.

Sommige actieve beheerders hadden minder 'geluk' en hebben juist slechter dan hun collega's gepresteerd. Vermogensbeheer.nl ziet in de meest offensieve beleggingsportefeuilles gerealiseerde rendementen die liggen tussen de min 1 procent en min 15 procent. "Zelden was het in performance zo extreem", aldus Leeser.

Prognose voor 2019

Er zijn in 2018 verschillende factoren geweest die van invloed waren op de behaalde rendementen van vermogensbeheerders. Leeser wijst naar de handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China, de onzekerheden rond de Brexit, de shutdown (het stilleggen van de overheid) in Amerika en de ontstane recessieangst.

"Omdat de meeste van deze factoren ook in 2019 nog zullen gelden, is het aannemelijk dat ook 2019 een volatiel beleggingsjaar zal worden", denkt Leeser.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit