DUURZAAMHEID 19-9-2018 11:47:00

UBS Gender Equality ETF passeert de mijlpaal van 100 miljoen dollar


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Sinds 2014 is de wereldwijde instroom van beleggingen met een focus op de gelijkheid van man en vrouw met enkele miljarden toegenomen. Als op 'genderbalance' gerichte Exchange Traded Fund (ETF) belegt de indextracker van UBS alleen in bedrijven die geen onderscheid maken tussen man en vrouw. En ze moeten dat ook nog eens wereldwijd promoten.

Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf kan het Franse L'Oreal zijn. Op de meest recente ranglijst van Equileap, een organisatie van Diana van Maasdijk en Jo Andrews die gendergelijkheid in het bedrijfsleven wil bevorderen, scoort het L'Oreal het best. Bij dit cosmeticaconcern vormen vrouwen 46 procent van het bestuur. Een ander bedrijf dat het goed doet is de Australische bank Westpac, die als een van de eerste beursgenoteerde bedrijven in 1995 al betaald zwangerschapsverlof aan werknemers gaf.

Ethisch beleggen als trend

De ETF werd opgezet door UBS Wealth Management en UBS Asset Management, de vermogensbeheerder die naar eigen zeggen het grootste aantal duurzame ETFs in Europa heeft, en in augustus 3,6 miljard Zwitserse franc onder beheer had in UBS ETFs. Met het fond wilde de Zwitserse bank inspelen op de groeiende trend naar ethisch beleggen.

Het gendervriendelijke beleggingsproduct staat genoteerd aan de Zwitserse SIX Exchange en belegt in bedrijven uit de Solactive Equileap Global Gender Equality 100 Leaders Index. Het gaat hierbij om een aandelenindex van honderd toonaangevende ondernemingen met een sterke trackrecord op het gebied van duurzaamheid en gender diversity. De bedrijven in deze index bevorderen de gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer.

Economische voordelen

De interesse voor het fonds maakt duidelijk dat investeerders zich steeds meer bewust worden van de sociale en economische voordelen van gelijkheid tussen man en vrouw, aldus Suni Harford, Head of Investments bij UBS Asset Management. In 2017 ging er in totaal meer dan 2,2 miljard dollar naar beleggingen met een focus op vrouwen en meisjes, terwijl dat in 2014 nog maar 100 miljoen dollar was.

UBS geeft 5 procent van de managementfees die gevraagd wordt bij de Global Gender Equality ETF aan filantropische projecten via de UBS Optimus Foundation, die ook de vijfde doelstelling van de VN steunt. Met dit geld heeft deze stichting er onder meer voor gezorgd dat de organisatie en infrastructuur voor klinieken in sub-Sahara Afrika verbeterde. Vrouwen krijgen onder meer hulp bij de bevalling en ook de situatie voor moeders en nieuwgeborenen is veiliger geworden.

LEES OOK: UBS lanceert ETF die bedrijven selecteert op balans tussen mannen en vrouwen

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit