VASTGOED 8-8-2019 15:27:18

'Waardegroei Nederlands zakelijk vastgoed gaat flink afnemen'

(finanzen.nl) - De verklaring voor deze kentering in de groei is deels conjunctureel, schrijft ABN Amro.

Conjunctuur

De wereldhandel hapert door de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat vertraagt de groei van de Nederlandse economie in 2019 en 2020. De vastgoedsector is zeer conjunctuurgevoelig en lagere groei en onzekerheid maken investeerders terughoudend.

ABN Amro denkt dat winkelvastgoed in 2019 en 2020 stabiliseert. Winkels worden minder populair in vergelijking met andere vastgoedbeleggingen.

Structurele veranderingen

Supermarktvastgoed wordt nog als een veilige haven gezien maar andere winkelpanden niet. Dat heeft alles te maken met structurele ontwikkelingen.. De winkelende klant is kritischer, gaat veel minder naar winkels en koopt steeds meer online bij webshops.

Volgens vastgoedadviseur CBRE is over vier jaar een kwart van alle huidige winkelmeters overbodig. Ondernemers die werken vanuit ‘stenen winkels’ zijn steeds minder in staat om hoge huren te betalen.

Toplocaties ook onder druk

Ook winkels op toplocaties hebben het lastig.

ABN Amro noemt voorbeelden van leegstand bij winkels in de Amsterdamse Kalverstraat, het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne dat nog niet alle panden wist te verhuren. De grote verbouwing in Utrecht is ook nog aan de gang is.

De totale winkelleegstand in de zeventien grootste stedelijke winkelgebieden nam sinds begin 2019 toe van 5,8 naar 6,2 procent, blijkt uit gegevens van Locatus. Die leegstand is relatief laag, maar neemt wel toe.

Goed nieuws voor ondernemers

Dat de waarde van vastgoed op toplocaties na jaren van stijging nu wat daalt, hoeft voor winkeliers geen slecht nieuws te zijn. Een minder hoge huur kan panden voor meer ondernemers haalbaar maken. Het kan leiden tot meer diversiteit op toplocaties. Mogelijk moeten de huren nog wel wat verder dalen op toplocaties.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit