BUFFETT 30-11-2018 18:00:30

"Indexbeleggen meestal de beste keus" - Opmerkelijk advies van actieve belegger Warren Buffett


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)

(finanzen.nl) - Superbelegger Warren Buffett staat bekend als iemand die uitgebreid onderzoek doet naar aandelen. Pas na een strenge selectie komt een aandeel in zijn beleggingsfonds, Berkshire Hathaway. Buffett boekt met dit fonds al jaren kloeke resultaten. Zijn actieve beleggingsstijl is zeer profijtelijk. Opmerkelijk lijkt dat juist Buffett zegt dat 'passief beleggen' voor veel beleggers beter is dan actief aandelen kiezen.

Hou beleggen simpel. Indexbeleggen geeft bijna het rendement van de aandelenmarkt en de kosten zijn zeer laag. Een indexbeleggingsfonds volgt een bekende marktindex, je koopt op een eenvoudige manier spreiding. Zo vat beleggingssite The Motley Fool het samen.

De site meldt dat Buffett zelfs in zijn testament beleggingstips voor zijn nabestaanden heeft opgenomen. "Zet 10% van het geld in kortetermijnstaatsobligaties en 90% in een zeer goedkoop S&P 500 indexfonds." Ook daar adviseert hij passief beleggen, beleggen in indexfondsen.

Ook in een CNBC interview bij het programma On the Money zei Buffett dat beleggers consequent een S&P 500 indexfonds met lage kosten moesten kopen. Hij stelde dat dat vrijwel altijd de meest zinvolle aanpak is.

Waarom zou Buffett nu juist Amerikaanse indexfondsen promoten? Buffett lijkt een onwankelbaar geloof in de toekomst van Amerika te hebben. In zijn brief aan de Berkshire Hathaway-aandeelhouders in 2015 zei hij: "Al 240 jaar is het een vreselijke vergissing om tegen Amerika te wedden en nu is het geen tijd om te beginnen (...) Amerika's gouden gans van handel en innovatie zal meer en grotere eieren blijven leggen".

Buffett propageert een strategie waarbij een belegger periodiek instapt, jaarlijks stort in zijn beleggingsportefeuille via een indexfonds. "Blijf kopen door dik en dun, en vooral door dun." Hij weet dat bij slechte berichten in de media de verleiding groot is even een jaar niet in te stappen. "Blijf gewoon kopen", zegt Buffett. "Het Amerikaanse bedrijfsleven gaat het na verloop van tijd goed doen, dus je weet dat het beleggingsuniversum van Amerikaanse aandelen het heel goed gaat doen."

Indexfondsen versus actieve aandelenfondsen

Actief beheerde fondsen hebben betaalde managers die beleggingsopties onderzoeken en regelmatig koop- en verkoopbeslissingen nemen. Van een indexfonds wordt het vermogen 'passief beheerd'. Ze kopen gewoon wat er in de index zit die ze willen volgen, in dezelfde verhouding.

Als u belegd bent in een indexfonds dat de S&P 500 volgt, zoals het Vanguard 500 Index, wordt uw geld verspreid over ongeveer 500 bedrijven (die toevallig ongeveer viervijfde van de Amerikaanse markt uitmaken, en geniet u ongeveer dezelfde prestaties als de S&P 500.

Waarom indexfondsen?

Beleggen in indexfondsen klinkt misschien saaier dan beleggen in zorgvuldig gekozen individuele aandelen of beleggingsfondsen, maar deze fondsen hebben een zeer solide staat van dienst. In de 15 jaar die in juni 2018 afliep, bleef ongeveer 92% van de beleggingsfondsen met grote kapitalisaties in de VS achter bij de rendementen van de S&P 500, meldt The Motley Fool.

Een deel van de reden voor de sterke rendementen van indexfondsen heeft te maken met hun over het algemeen lage kosten. Een typisch beheerd aandelenbeleggingsfonds kan een jaarlijkse vergoeding ("expense ratio") van 1% of 1,5% of meer hebben, terwijl veel indexfondsen met een jaarlijkse vergoeding van minder dan 0,25% of zelfs 0,10% genoegen nemen. Door de jaren tikken die kosten gewoon aan.

Voor de meerderheid van de beleggers die niet de tijd, energie, vaardigheden of interesse hebben om een actieve belegger te worden in zorgvuldig gekozen individuele bedrijven of beheerde beleggingsfondsen, zijn goedkope indexfondsen handig, meent beleggingssite The Motley Fool. Het beleggen in indexfondsen is eenvoudig, goedkoop en levert rendementen op die veel duurdere alternatieven overtreffen.

Overigens zal een eenzijdige belegging in de Amerikaanse markt via een S&P-indextracker bij verschillende beleggingsdeskundigen ook de wenkbrauwen doen fronsen. Waarom zou je niet wereldwijd spreiden? Waarom zou je vol in de Amerikaanse dollar beleggen? Op zich zien veel beleggers en ook grote institutionele partijen de toegevoegde waarde van een grote belegging in passieve, indexvolgende beleggingsstrategieën. Maar doorgaans pleiten zij voor spreiding over regio's.

Wat denkt u?

Fondszoeker

Fondsnaam:
Aanbieder:
Fondssoort:
 
Kostenopslag:
Trackrecord:
Valuta:
Rendement 1 Jr:
Beheerd Vermogen:
Sorteren op:
Zoeken
pagehit