OLIE 14-6-2019 15:53:11

‘Conflict olietanker kan uit de hand lopen’


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - De Verenigde Staten zeggen dat Iran betrokken was bij de aanvallen op de olietankers, maar Teheran ontkent dat.

De aanval van donderdag vond plaats op een belangrijke vaarroute, waar 30 procent van het wereldwijde olieaanbod langs komt. De gemoederen tussen Washington en Teheran zijn mede hierdoor flink opgelopen.

Experts vrezen dat het conflict zelfs een impact zal hebben op de mondiale economie. In mei werden namelijk eveneens al enkele olietankers aangevallen, volgens de VS ook door Iran.

Deskundigen waarschuwen dat de aanvallen een voorbode zijn op meerdere acties van Iran om de VS te straffen voor de sancties die de Amerikaanse president Donald Trump het land oplegde en die de Iraanse economie hard treffen. Andere experts vrezen dat ook andere Amerikaanse bezittingen in het Midden-Oosten zullen worden aangevallen door Iran en dat Amerikanen die werken in de regio mogelijk niet meer veilig zijn.

Vooralsnog heeft niemand nog de aanvallen opgeëist, maar de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat Iran achter de aanslagen zit.

"Iran haalt uit, omdat het regime af wil van onze sancties", aldus Pompeo. "Geen enkele economische sanctie geeft het land het recht om onschuldige burgers aan te vallen en de mondiale oliemarkten te verstoren. Pompeo spreekt van "nucleaire chantage".

Professor Rockford Weitz van de Tufts-universiteit in Massachusetts liet tegenover Business Insider weten dat Pompeo zich nooit zo zou uitspreken, als hij geen sterk bewijs heeft dat de Iraniërs verantwoordelijk zijn.

"Welke rol de Iraanse overheid ook heeft gehad in de aanvallen, ze heeft er wel alles aan gedaan om alle sporen uit te wissen", stelde Weitz evenwel.

Een van de tankers is eigendom van Japan en het incident vond plaats toen de Japanse president Shinzo Abe in Iran was. Weitz meent dat de timing van Abe’s bezoek en de aanvallen op de tankers geen toeval zijn. Circa 80 procent van de olie in Japan komt uit het Midden-Oosten en wordt geleverd via de Golf van Oman.

"Ik denk niet dat het Iran helpt om Japan enorm dwars te zitten, enkel om druk uit te oefenen op Trump", aldus Weitz. "Trump zal er niet mee zitten. Ik denk dat het land gewoon uitprobeert hoe ver het kan gaan." Weitz merkte op dat de VS lang niet meer zo afhankelijk zijn van olie uit het buitenland als vroeger.

Weitz verwacht dat de recente opleving van de olieprijzen slechts van tijdelijke aard zijn. "Als Iran voor opschudding wil zorgen, dan moet het iedere dag een aanval doen, maar dat zal een wereldwijde reactie uitlokken die verregaande consequenties zal hebben voor de Iraanse regering."

Volgens Randa Slim, die zich richt op conflictbemiddeling in het Midden-Oosten, is Iran er enerzijds op uit om het andere Golfstaten moeilijk te maken om olie te exporteren, zolang de sancties op Iran lopen, en anderzijds om de VS terug te pakken. "Deze aanvallen zijn een middel om dit te bereiken", aldus Slim.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 64,19 0,59
0,93
Olie (WTI) 57,15 0,57
1,01
pagehit