OLIE 14-6-2019 11:19:51

‘Flinke koersval olie als handelsconflict aanhoudt’


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) - De olieprijzen stonden in de afgelopen weken flink onder druk, nu beleggers zich zorgen maken over een afnemende vraag naar olie.

En de behoefte aan olie zal vermoedelijk nog verder afnemen als de VS en China er niet in slagen om hun handelsdispuut op te lossen. Hierdoor zal de mondiale economie verder verzwakken en dat is niet goed voor de olieprijzen, aldus Preiss.

Oplossing voor conflict

"Ik denk dat veel zal afhangen van de komende G20-top in Japan. Als Amerika en China niet tot een overeenkomst kunnen komen en Amerika de importtarieven op Chinese goederen opnieuw verhoogt, dan zal de economische groei significant vertragen."

De Amerikaanse president Donald Trump liet al eerder weten dat hij zijn beslissing over nieuwe importtarieven zal laten afhangen van de ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping in Japan later deze maand.

Washington legde tot dusver tarieven op van 25 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, waarbij Trump waarschuwde extra importtarieven op te leggen voor nog eens 300 miljard dollar aan goederen. In reactie daarop kwam China met miljarden aan tarieven op Amerikaanse goederen.

De spanningen tussen de VS en China gaan verder dan alleen de handel. Washington plaatste bijvoorbeeld Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet meer mogen handelen met de Chinese techreus. China dreigde dan weer om zeldzame aardmetalen in te zetten als een wapen in de handelsoorlog.

De ontwikkelingen zorgen voor terughoudendheid bij consumenten en bedrijven, waardoor onder analisten en beleggers steeds meer zorgen ontstaan over een economische groeivertraging. Volgens Preiss is een deal tussen Trump en Xi van belang om de economie weer op de rails te krijgen.

Gebeurt dat niet, dan vreest Preiss dat de olieprijzen kunnen terugvallen tot een niveau van 45 dollar. Dit zou een daling betekenen van bijna zestien procent ten opzichte van de huidige olieprijzen.

Verstoringen in olievervoer

De prijs van olie ging donderdag en vrijdag nog flink omhoog, na berichten dat een tweetal tankers is beschadigd bij een vermoedelijke aanval in de Golf van Oman. Eerder in de week ging de olieprijs nog fors omlaag, toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors waren toegenomen.

Het incident in de Golf van Oman volgt op eerdere incidenten met tankers in de Perzische Golf afgelopen maand. Volgens kenners neemt daardoor de kans op verstoringen in het olievervoer verder toe.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,72 1,07
1,71
Olie (WTI) 56,56 0,82
1,47
pagehit