GOUD 21-12-2018 10:00:37

‘Goudrally houdt ook in 2019 stand’


Fotobron: Freeimages.com
(finanzen.nl) De goudprijzen stevenen af op de grootste kwartaalstijging in bijna twee jaar. Analisten verwachten dat de stijging in 2019 zich doorzet.

In augustus leken de goudprijzen de bodem te hebben gevonden en sindsdien is er een goudrally gaande. Sinds afgelopen woensdag staan de prijzen dit jaar weliswaar vier procent lager, maar over het vierde kwartaal is er juist een stijging gerealiseerd van meer dan vier procent. Aandelenmarkten deden het in deze periode beduidend slechter: de S&P500 verloor ruim vijftien procent. De goudprijzen presteerden sinds het eerste kwartaal van 2017 niet meer zo goed in één kwartaal.

"Het momentum van het edelmetaal verbeterde in de afgelopen weken, nu het erop lijkt dat de Federal Reserve het iets rustiger aan gaat doen met het aantal renteverhogingen", aldus goudexpert Brien Lundin tegenover het Amerikaanse zakenblad Barron’s. "De flinke verkoopgolf op de mondiale aandelenmarkten geeft het signaal af dat de Fed het ook rustig aan moét doen."

Geen wondermiddel

Woensdag verhoogde de Amerikaanse centrale bank conform verwachting de rente met 0,25 procent tot een bandbreedte van 2,25 en 2,50 procent. De Fed gaat daarbij niet langer meer uit van drie renteverhogingen, maar van twee in 2019.

De goudfutures bereikten woensdag kort voor het besluit van de Fed het hoogste niveau in vijf maanden, maar zakten daarna iets weg.

Toch vragen veel handelaren zich af waarom goud niet meer steun heeft gekregen, aangezien de aandelenmarkten al langer onder druk staan door onder meer de Brexit en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en het edelmetaal dan doorgaans wordt gezien als een veilige haven.

"Goud wordt inderdaad vaak gebruikt om risico’s af te dekken, maar het is geen wondermiddel voor alle ontwikkelingen op de financiële markten", aldus strateeg Maxwell Gold van Aberdeen. "Goud profiteert wel het meest van terugvallen op de aandelenmarkten en aanhoudende ontwikkelingen in de wereld."

Dit jaar nog wel verlies

Goudbeleggers moeten het dit jaar evenwel doen met een jaarverlies. Volgens State Street komt dit vooral door een "buitengewoon" sterke Amerikaanse dollar en stevige winsten op de aandelenmarkten. Het handelsconflict tussen China en de VS hielden de dollar omhoog en dat speelden de goudprijzen niet in de kaart. Goud en de dollar bewegen doorgaans in tegenovergestelde richting van elkaar.

De goudprijzen in 2019 zullen vooral bepaald worden door de factoren die dit jaar ook speelden, namelijk de dollar en Amerikaanse aandelen. "Volgend jaar zullen aandelen niet meer profiteren van de Amerikaanse belastingverlagingen en de dollar zal niet de steun krijgen van drie of vier renteverhogingen", aldus goudstrateeg George Milling-Stanley van State Street.

"Dit is een goed moment om goud te kopen, gezien eerdere negatieve factoren nu verdwenen zijn", aldus Lundin.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Goud 1.360,05 27,00
2,03
pagehit