GRONDSTOFFEN 28-12-2018 13:40:15

‘Weer een volatiel jaar voor grondstoffen op komst’


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl)- Warren Patterson volgt als Grondstoffen strateeg bij ING de commodity-markten. Twee thema's zijn cruciaal in 2019 denkt hij. Handelsoorlogen en sancties. Die hebben effect op de wereldwijde grondstoffenhandel.

Patterson zag hoe de Bloomberg Grondstoffenindex het jaar 2018 sterk begon, met een piek begin mei. Nadien begon de angst voor handelsoorlogen op de markt te drukken.

De dreiging van minder wereldhandel en een rem op de economische groei is een factor die prijzen drukte. Sancties op de olie- en metaalmarkten waren een andere belangrijke factor. Die stuwde prijzen soms juist op. In 2019 houden deze twee factoren de verschillende deelmarkten voor grondstoffen in hun greep.

Olie

Voor olie zal de markt volgens ING nauwlettend in de gaten houden hoe het OPEC-beleid zich in de loop van het jaar ontwikkelt. Zal de groep de onlangs overeengekomen overeenkomst na zes maanden verlengen? Het hangt af van de impact van de Amerikaanse sancties op Iran, de groei van de Amerikaanse olieproductie en de vraagvooruitzichten voor 2019.

Recente OPEC-data wijzen erop dat de OPEC in de tweede helft van 2019 wellicht verdere actie moet ondernemen. De interventie van de OPEC zou ervoor kunnen zorgen de olieprijzen ten opzichte van de huidige niveaus in 2019 een hogere trend vertonen.

Metalen

Wat de metaalmarkt betreft kijkt ING vooral naar de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Die zijn van cruciaal belang voor de ontwikkelingen in 2019.

De fundamenten van het basismetaal zijn over het algemeen constructief, wat de prijzen zou moeten ondersteunen. Maar het potentieel voor een vertraging in China zal de markt waarschijnlijk op zijn hoede houden.

Cruciaal voor de richting van de metalenprijzen zijn ook de vooruitzichten voor de Amerikaanse dollar. De kracht in 2018 heeft velen verrast. Het lijkt alsof er sprake zou kunnen zijn van een opwaartse spiraal in de dollar in de nabije toekomst. Maar ING wijst op de groeiende marktconsensus dat de dollar in de loop van 2019 zal verzwakken.

Agrarische grondstoffen

Op de landbouwmarkten zullen de vooruitzichten volgens ING vooral afhangen van handelsbesprekingen. De recente besprekingen tussen China en de VS tijdens de G-20-top waren constructief. China is teruggekeerd als koper van Amerikaanse sojabonen.

Zolang het invoertarief van 25 procent op Amerikaanse sojabonen blijft bestaan, is het onwaarschijnlijk dat China weer echt een hele grote koper wordt. Dat heeft gevolgen voor andere landbouwmarkten. Amerikaanse boeren zullen volgens ING overstappen van sojabonen naar maïs als ze moeten besluite wat ze in 2019 lanten.

Voor suiker denkt ING dat het dieptepunt in prijzen gepasseerd is. ING voorziet stijgende suikerprijzen vooral in de tweede helft van 2019. De ING-strategen denken dat de markt in 2019/20 weer een tekort zal vertonen.

Wat denkt u?

pagehit