BELEGGINGSSTRATEGIE 22-8-2018 11:26:17

ABN Amro MeesPierson is stuk positiever over grondstoffen

(finanzen.nl) - ABN Amro MeesPierson is positiever over grondstoffen. De verwachting van de private bank is dat grondstoffen een hoger rendement opleveren dan de magere vergoeding op spaargeld. Daarnaast blijft ABN Amro MeesPierson enthousiast over andere risicovolle beleggingscategorieën, zoals aandelen en vastgoed.

De positievere houding heeft veel te maken met de ontwikkeling van de olieprijs. "Hoewel we rekening houden met het risico dat de olieprijs op korte termijn licht daalt, verwachten we dat deze in 2019 en 2020 gaat stijgen", aldus Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie. "Iran zal namelijk minder olie exporteren vanwege de Amerikaanse sancties en in Venezuela is de olieproductie lager. Dat resulteert in beperktere groei in het aanbod.

Bodem voor edelmetalen

Tegelijkertijd groeit de vraag naar olie gematigd met 1,5 miljoen vaten per dag, zo schetst Wessels. Daarom heeft het Economisch Bureau van ABN Amro de prognose van de olieprijs naar boven bijgesteld. "Hoewel olie de belangrijkste component is in de grondstoffenindex, verwachten we ook bij andere componenten prijsherstel."

De marktvorsers bij de private bank verwachten dat binnen de subcategorie landbouwgrondstoffen het herstel wordt gedragen door de positieve prijsontwikkeling van cacao-, koffie- en sojabonen.

"Vanwege de aanhoudende groei van de wereldeconomie voorzien we ook in de categorie basismetalen prijsstijgingen." Tot slot is de verwachting dat de prijzen van goud, zilver en platina de komende weken een bodem bereiken en deze edelmetalen in 2019 weer in prijs stijgen.

Risicovolle beleggingscategorieën

ABN Amro MeesPierson behoudt de focus op risicovolle beleggingscategorieën. De bank geeft nog altijd de voorkeur aan aandelen en vastgoed boven obligaties. In juli verhoogde de bank de positie in Amerikaanse aandelen naar overwogen en verlaagde de positie in Europese aandelen naar onderwogen.

De private bank houdt hieraan vast en blijft neutraal tegenover aandelen uit opkomende markten. "De Amerikaanse economie groeit vrolijk verder, gesteund door belastinghervormingen en een ondernemersvriendelijk beleid", vertelt Wessels. "Ondertussen zijn de vertrouwensindicatoren in Europa en Azië gedaald en is de groei vertraagd. In Europa verwachten we dit jaar toch nog altijd een trendmatige groei, al is deze minder uitbundig dan in 2017."

De steeds hardere taal over een dreigende handelsoorlog en de stijgende olieprijs zijn hier mogelijk debet aan. "In opkomende markten bestaan zorgen over de economische groeivertraging in China en de afstraffing van de Turkse lira had een negatieve invloed op de valuta's van andere opkomende markten. Toch denken we dat het besmettingsgevaar van Turkije naar andere opkomende markten beperkt blijft."

Behoorlijke groei van bedrijfswinsten

Het beleggingsklimaat wordt nog steeds aantrekkelijk geacht. Na goede bedrijfscijfers over het tweede kwartaal gaat de private bank voor de rest van 2018 en 2019 uit van een behoorlijke groei van bedrijfswinsten.

Wessels zegt daarover: "We verwachten nog altijd een solide, wereldwijde economische groei, aangevoerd door de Verenigde Staten. We denken dat de inflatie slechts bescheiden stijgt en niet in die mate dat centrale banken een sterkere aanscherping van hun monetaire beleid toepassen."

Risico's van vooral politieke aard zijn weliswaar toegenomen, maar Wessels rekent er niet op dat de wereldeconomie hierdoor zal ontsporen. "Van een regelrechte handelsoorlog gaan we ook niet uit, omdat die in niemands belang is."

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 66,39 1,83
2,83
Olie (WTI) 55,79 1,32
2,42
pagehit