IJZERERTS 9-10-2017 11:36:35

Als de ijzerertsprijs zijn voorspellende waarde behoudt, gaat ArcelorMittal snel dalen


Fotobron: ArcelorMittal

Staalproducent Arcelor is sterk afhankelijk van de ijzerertsprijs. IJzererts is namelijk de grondstof waarvan staal wordt gemaakt. Als die prijs omlaag gaat, moet Arcelor zijn staal ook voor een lagere prijs verkopen.

En daar komt nog bij dat Arcelor zelf ook enkele ijzerertsmijnen bezit en dus het eigen ijzererts ook voor een lagere prijs in de markt kan zetten als de prijzen dalen. Een lagere prijs van de grondstof doet dus op twee manieren pijn. En daardoor blijkt al jaren dat Arcelor sterk mee beweegt met de ijzerertsprijs.

Lees hier meer over de sterke correlatie tussen Arcelor en ijzererts

Maar de afgelopen maand is die samenhang eventjes verdwenen. Want de ijzerertsprijs is hard onderuit gegaan, maar een soortgelijke koersval van Arcelor blijft vooralsnog uit, valt Actiam-analist Corné van Zeijl op.

De ijzerertsprijs is in de afgelopen maand met meer dan 15 procent gedaald. Maar Arcelor is in diezelfde periode maar iets minder dan 1 procent minder waard geworden. Als het patroon van de afgelopen jaren zich doorzet is een terugval van Arcelor op korte termijn niet te vermijden.

Wat denkt u?

Analisten over ArcelorMittal SA Registered Shs

6-12-2017 ArcelorMittal Buy Deutsche Bank AG
1-12-2017 ArcelorMittal Buy Kepler Cheuvreux
30-11-2017 ArcelorMittal Goldman Sachs Group Inc.
21-11-2017 ArcelorMittal Overweight Morgan Stanley
21-11-2017 ArcelorMittal Buy Deutsche Bank AG
meer analisten

Aandelen in dit artikel

pagehit