ZILVER 30-10-2018 11:29:20

Analist van WisdomTree ziet dat zilver klaar staat voor herstel


Fotobron: Freeimages.com, Bloomberg/WisdomTree

(finanzen.nl) - Is het waarschijnlijk dat de zilverprijs op korte termijn verder zal dalen of zal de prijs weer gaan stijgen? Volgens Nitesh Shah, Director Commodities van WisdomTree, een Amerikaanse asset manager en aanbieder van Exchange Traded Products, is zilver klaar voor zijn herstel.

Zilver is om verschillende redenen onder druk komen te staan. De sterke correlatie met goud (dat ook is gedaald) heeft het echter minder sterk beïnvloed, terwijl de verkoop van industriële metalen het pessimisme van de markt ten aanzien van alle metalen heeft verergerd.

Het slechte sentiment

Shah gaat dieper in op het ronduit slechte sentiment ten opzichte van zilver. Allereerst hebben de benchmarks voor de zogenoemde ontwikkelde markten, zoals de S&P 500, een geweldige run gemaakt in de afgelopen tijd. "Hierdoor leken beleggers hun interesse in zilver te hebben verloren."

De vraag is natuurlijk wel wat de impact op zilver zal zijn als er op de wereldwijde aandelenbeurzen meer correcties komen van de omvang zoals van de afgelopen week.

Als tweede verklaring voor het slechte sentiment ten opzichte van zilver stelt Shah dat het een hybride metaal is met zowel cyclische als defensieve eigenschappen, en daardoor best vaak als beleggingscategorie door beleggers wordt vergeten.

"De recente verkoop van industriële metalen doet twijfels rijzen over alle metalen met industriële eigenschappen. Beleggers maken zich zorgen dat de handelsconflicten ertoe kunnen leiden dat de vraag naar industriële metalen afneemt", aldus de expert.

Zilver is oversold

Gelet op de prijsdaling van zilver gelooft Shah dat het edelmetaal 'oversold' is en hij noemt het recente pessimisme overdreven. De analist meent dat de zilverprijs het potentieel heeft om op korte termijn te stijgen, gedreven door een herstel van de goudprijs.

In de afgelopen twaalf maanden is de goudprijs met bijna 5 procent gedaald. Maar er zijn steeds meer tekenen dat er een trendbreuk op hand is. Het lijkt erop dat gezien het groeiend aantal politieke en economische crisissituaties investeerders naar veiligheid verlangen en teruggrijpen naar goud. Onder andere bij Commerzbank ziet men dat gebeuren.

Analisten van Commerzbank verwachten dat de prijs van een troy ounce goud richting het einde van het jaar stijgen naar 1300 dollar. Voor het jaar 2019 wordt zelfs een verdere stijging tot 1500 dollar verwacht.

LEES OOK: Deze tekenen wijzen op een op handen zijnde rally van de goudprijs

Op basis van de modelprognoses van WisdomTree verwacht Shah dat de zilverprijs zal stijgen tot ongeveer 16,3 dollar per troy ounce in het derde kwartaal van 2019, tegen ruim 14 dollar per troy ounce op dit moment. Op dinsdagochtend stond de prijs op 14,43 dollar. Het actuele koerspad van zilver is te volgen op de afzonderlijke pagina van finanzen.nl.

De prijs van goud is de afgelopen maanden ook gedaald, maar als goud zich herstelt, wat hij verwacht, zal volgens hem ook de prijs van zilver stijgen. Hij verwacht zelfs dat zilver in dit scenario potentieel beter zal presteren dan goud, omdat zilver historisch gezien sneller stijgt dan goud wanneer edelmetalen stijgen, en de korting op goud kan zorgen voor een extra dynamiek.

Sterke structurele ondersteuning

Bovendien gelooft Shah ook dat als de zilverprijs begint te stijgen een 'short covering rally' mogelijk is, gezien de hoge korte rente op dit moment. "Een short covering rally heeft de neiging om de koerswinsten uit te vergroten, en dit zou kunnen fungeren als een rugwind en een rally voor zilver in gang kunnen zetten."

Verder kijkend, is de visie van Shah op zilver op de middellange termijn ook positief. Als hybride metaal wordt zilver gebruikt in een breed scala van toepassingen, variërend van elektrische auto's tot zonnepanelen. Aangezien het aanbod van het metaal waarschijnlijk krap zal blijven, gelooft Shah dat de vraag op de middellange termijn structureel zal worden ondersteund.

Wat denkt u?

pagehit