OLIE 9-5-2017 08:57:50

Analisten verwachten breekbaar herstel olieprijzen


Fotobron: Freeimages.com

Maar analisten vrezen dat het herstel van de olieprijzen zeer breekbaar zal zijn.

Minister Kalid al-Falih van Saudi-Arabië stelde op maandag dat de vorig jaar afgesproken productiebeperkingen zijn vruchten beginnen af te werpen en dat er bovendien signalen zijn dat de productiedeal wordt verlengd tot 2018. In november werd er een overeenkomst gesloten tussen de OPEC-landen en Rusland om de olieproductie met 1,8 miljoen vaten per dag terug te brengen.

Als gevolg van al-Falihs uitspraken stegen de olieprijzen maandag, maar bleven ze evenwel onder de 50 dollar per vat. Op de New York Mercantile Exchange koerste een juni-future op een vat West Texas Intermediate dinsdag 0,1 procent hoger op 46,48 dollar.

"Gezien de recente stijging in de Amerikaanse olieproductie, zoekt de markt naar signalen op een productiedeal die lang genoeg duurt om weer balans in vraag en aanbod te krijgen", aldus marktanalist Ric Spooner van CMC Markets op MarketWatch.

Er zijn zorgen in de markt dat olie ook niet snel genoeg wordt afgenomen door eindgebruikers. In China, een van de grootste importeurs van ruwe olie, daalde de olie-import afgelopen maand met maar liefst 12 procent, na een daling van 8 procent in maart. Analisten verwachten dat de importgroei zal vertragen, na een versnelling van 14 procent in 2016.

Bernstein Research verwacht boven alles wel dat China voorlopige behoefte blijft houden aan olie. Autobezit en luchtvaart worden steeds populairder in het land, waardoor de vraag naar benzine, diesel en vliegtuigbrandstof zal blijven groeien.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 63,25 -0,14
-0,22
Olie (WTI) 57,36 0,19
0,33
pagehit