OLIE 14-5-2018 09:03:15

Arabieren in staat gevolgen van sancties tegen Iran op te vangen


Fotobron: Freeimages.com

ABU DHABI (AFN/RTR/Bloomberg) - "Maak je geen zorgen over de toelevering van olie", aldus energieminister Suhail Al Mazroueitegen van de VAE tegenover journalisten in Abu Dhabi. "Ik denk niet dat er problemen zullen zijn als gevolg van sancties." De OPEC heeft volgens de Arabier daarvoor voldoende "buffer" achter de hand.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde afgelopen week aan dat zijn land de nucleaire deal met Iran opzegt en weer economische sancties tegen het land instelt. Dat zou betekenen dat de olieproductie van Iran uit de mondiale economie wegvalt.

Eerder bleek al uit bronnen rond beleidsmakers in Saudi-Arabië dat dit land de olieproductie best zou kunnen opvoeren om mogelijke problemen voor te zijn. De Saudi's zouden evenwel niet zonder andere landen tot actie willen overgaan.

De OPEC en enkele grote olieproducenten die geen deel uitmaken van het kartel, zoals Rusland, hebben gezamenlijk afspraken gemaakt om de olieproductie te beperken en zo de prijs te verhogen. Die afspraken lopen aan het einde van het jaar af.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 61,49 -1,32
-2,10
Olie (WTI) 52,69 -1,07
-1,99
pagehit