GRONDSTOFFEN 1-8-2018 11:19:42

Beleggen in grondstoffensector is goede reden voor heel veel chagrijn


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl) - Angsten voor de schade die een handelsoorlog aan de vraag toebrengt, lijken de belangrijkste oorzaak te zijn geweest van de slechte prestaties van de grondstoffensector de laatste tijd. Industriële metalen zijn in het epicentrum van deze storm. De Bloomberg Industrial Metals Sub Index heeft sinds augustus 2017 in de genoemde maanden alle winsten opgegeven.

ETF Securities stelt in zijn nieuwste Commodity Monthly Monitor dat de verstoring van het aanbod van industriële metalen door de handelsconflicten positief zou moeten zijn voor de prijzen van industriële metalen en daarom verwacht ETF Securities dat er een omkering van de prijstrend te verwachten is.

De impact van de dollar

De toewijding van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, om de rente te blijven verhogen in overeenstemming met een krapper wordende arbeidsmarkt en een toenemende inflatiedruk, zal volgens ETF Securities waarschijnlijk de opwaartse druk op de Amerikaanse dollar houden. De meeste centrale banken in de wereld zijn immers nog niet zo ver zijn in hun rentecycli.

Een appreciatie van de dollar zou voor extra tegenwind kunnen zorgen voor de grondstofprijzen in dollars. ETF Securities vermoedt echter dat het grootste deel hiervan nu is ingeprijsd na de recente prijsdalingen.

Soft commodities in de frontlinie

Landbouwproducten worden getroffen door de handelsoorlog, die is ontstaan. Sojabonen die op de Amerikaanse beurzen worden verhandeld, hebben het zwaar te verduren gehad van de Chinese vergeldingsmaatregelen tegen het handelsbeleid van de Verenigde Staten. Scherpe speculatieve positioneringen zouden het reeds bestaande negatieve momentum in de sojabonenprijzen in de VS kunnen versterken.

De tarweprijzen en de katoenprijzen zijn vorige maand gestegen, ondersteund door meer optimistische vooruitzichten volgens de meest recente schattingen van de World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE). De landbouwsector zag de meest dramatische veranderingen in speculatieve positionering, waarbij tarwe de grootste winsten en sojabonen de grootste verliezen boekten.

Olieprijzen blijven schommelen

OPEC-ambiguïteit, productieonderbrekingen en geopolitieke spanningen hebben de volatiliteit van olieprijzen in de hand gewerkt, zo schetst ETF Securities de situatie op de oliemarkt. De oliemarkt was in juni dan ook bijzonder volatiel. De aanvankelijke prijsstijgingen als gevolg van de beslissing van de OPEC om de productie te verhogen die achterbleef bij de verwachtingen, gaf aanleiding tot prijsdalingen, aangezien de deur werd opengelaten voor verdere productiestijgingen.

"Nu de vraagverwachting, die ook te lijden heeft onder de vrees voor een handelsoorlog en de productieonderbrekingen in Canada en Libië, afneemt, worden de olieprijzen gedrukt." De olieprijzen zullen waarschijnlijk schommelen tussen de handelsniveaus, aangezien de opwaartse trend waarschijnlijk zal worden beperkt door een stijgend aanbod in de VS, Saudi-Arabië en Rusland, en de neerwaartse trend zal worden beperkt door de krapte in Venezuela en de beperkte reservecapaciteit elders, aldus ETF Securities.

Industriële metalen stemmen somber

Alle industriële metalen eindigden de maand in het rood door de handelsoorlogsretoriek die op de vooruitzichten van de internationale handel drukt. De bezorgdheid over het vermogen van China om zijn vertragende economie het hoofd te bieden, neemt langzaam weer toe naarmate de yuan in waarde daalt, waardoor een aantal herinneringen uit 2015 komt bovendrijven.

De prijzen van de meeste industriële metalen zijn al ongeveer zes maanden aan het dalen, en de meeste zien nu hun 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder hun 200 daags voortschrijdend gemiddelde dalen, met uitzondering van aluminium en nikkel.

Goudprijs blijft zwak

De goudprijs blijft zwak onder invloed van een sterkere dollar en een stijgend renteklimaat in de VS. De goudprijzen zijn sinds de jaarwisseling met 5 procent gedaald, waardoor de traditionele 'safe haven'-status van goud wordt ondermijnd, met name tegen de achtergrond van de toenemende spanningen in de handelsoorlog tussen de VS en China.

Naar verwachting zullen de optimistische vooruitzichten ten aanzien van de Amerikaanse economie leiden tot verdere renteverhogingen in 2018. Dat zou het huidige negatieve sentiment voor goud en de bredere edelmetalensector kunnen verlengen, zo besluit ETF Securities de niet zo vrolijke blik op grondstoffen als asset class.

Wat denkt u?

pagehit