OLIE 27-11-2017 16:19:44

'Beleggers moeten niet te hoge verwachtingen van OPEC-top hebben'


Fotobron: Pixabay/CC0

Hij ziet namelijk genoeg reden voor een tegenvallende uitkomst van de OPEC-bijeenkomst voor hen die rekenden op een flinke verlenging van de productiebeperking en een daarbij horende prijsstijging. Volgens Minter, beleggingsstrateeg bi Aberdeen Standard Investments, zijn er genoeg beren op de weg.

De verwachting van de positivo's is dat de OPEC kiest voor een verlenging van de productiebeperking van negen maanden, maar deze mensen rekenen zich volgens Minter te rijk. Hij noemt een aantal redenen waarom een verlenging, die er volgens hem wel komt, niet zo ver zal gaan als tot negen maanden.

Bijvoorbeeld omdat de relatie tussen de landen die meedoen aan de productiebeperking minder sterk is. Dat zit hem bijvoorbeeld in de dynamische politieke situatie in het Midden-Oosten.

Naast de relationele sferen ziet Minter ook zorgen op het gebied van voorraden. Door de huidige beperkingen komen sommige olie-afhankelijke landen al behoorlijk in de problemen omdat ze minder olie kunnen verkopen. Een armlastig land als Venezuela heeft hier bijvoorbeeld last van, net als Nigeria.

Dat komt omdat er in die landen ook om andere redenen de productie lager uitvalt. In Venezuela is er bijvoorbeeld niet genoeg geld voor onderhoud en ontwikkeling van oliepijplijnen, terwijl Nigeria last heeft van militanten die aanslagen plegen op de olie-installaties en -pijpen.

Als er meer van dit soort tegenslagen voor de olieproductie komen, kunnen de prijzen ineens stijgen, waardoor partijen die niet meedoen aan de deal - bijvoorbeeld Amerikaanse producenten van schalie-olie - ineens weer hun productie kunnen gaan opvoeren. De OPEC heeft geen belang bij te hoge prijzen.

Rusland en China

Dan is er nog de situatie met Rusland en China. Dat eerste land, samen met Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld, is een belangrijke bondgenoot van de OPEC in de productiebeperkingen. Maar het geduld raakt daar een beetje op. Russische oliebedrijven zijn steeds ontevredener omdat de hogere prijs ervoor zorgt dat Amerikaanse bedrijven steeds actiever worden op de markt en marktaandeel inpikken.

Dan is er nog de situatie in China. De ontwikkelingen daar maken dat de oliemarkt er sterker uit ziet dan die daadwerkelijk is, stelt Minter. De Chinezen importeren momenteel ontzettend veel olie, deels om het zelf op te slaan. Dat is geen houdbare situatie en vraag naar olie, maar simpelweg een verplaatsing van voorraden, stelt Minter.

Minter rekent om deze redenen deze week wel op een verlenging van de productiebeperkingen. Maar hij wil niet uitgaan van negen maanden. Minter denkt eerder aan een verlenging tot in het tweede kwartaal van dit jaar.

Wat denkt u?

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 80,02 0,67
0,84
pagehit