COLUMN 28-2-2019 11:12:00

Casper Burgering: 'Wat de richting van de basismetaalprijzen gaat bepalen'


Fotobron: Pixabay

Door Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN Amro

(finanzen.nl) - Zodra de economie tekenen van tegenspoed toont, neemt de vraag naar basismetalen af en dalen de prijzen. Maar dat lijkt nu niet het geval. Wat zijn dan de prijsbepalers en waar moeten we de komende tijd op blijven letten?

Nikkel: voorraden dalen verder, vraag blijft sterk

Met een toename van 22 procent dit jaar is de nikkelprijs de sterkste stijger. Het optimisme in de nikkelmarkt is groot. De opmars van de elektrische auto en daarmee de vraag naar batterijen zorgen voor een sterke vraag naar nikkel. Daarnaast zijn de voorraden sinds eind 2017 non-stop aan het dalen en dat duidt erop dat er veel behoefte is aan nikkel.

Koper: sterk beïnvloed door de voortgang van de handelsbesprekingen

Op enige afstand van de nikkelprijs volgt de toename in de koperprijs van 10 procent. In januari constateerde ik dat positivisme uit de handelsbesprekingen een prijsopdrijvend effect heeft op de koperprijs. En dat is ook wat we de laatste paar weken hebben gezien.

De handelsbesprekingen duren nog wel even voort en dat blijft de richting van de koperprijs bepalen. Maar ook het langetermijnperspectief blijft goed, want de opmars van de elektrische auto zorgt ook voor meer vraag naar koper.

Zink: een toevloed aan zinkertsen

De stijging van de koperprijs wordt op de voet gevolgd door de zinkprijs. Deze is sinds de start van 2019 met 9 procent toegenomen. Met name is de prijsstijging gevoed door een tekort aan geraffineerd zink als gevolg van verstoringen in de smelterij capaciteit in China.

Maar de zogenaamde 'treatment & refining charges' (kortweg TC/RC genoemd) die mijnbouwbedrijven betalen aan smelterijen, zijn aanzienlijk gestegen. Dit maakt duidelijk dat het aanbod van zinkerts sterk is toegenomen en dat op niet al te lange termijn het aanbod van geraffineerd zink weer gaat stijgen. Het gaat op den duur de zinkprijs drukken.

Aluminium: voldoende aanbod vanuit China en Rusland

Aluminium is het buitenbeentje. Ik verwacht daar verder niet veel spectaculairs. De prijs is dit jaar met slechts 1 procent gestegen. De sancties van de Verenigde State op Rusal, een Russische smelterij die na China de grootste producent van aluminium is, zijn opgeheven.

Dit houdt het aanbod hoog en heeft de prijs gedempt. De mondiale beschikbaarheid blijft daarom voorlopig goed. Het goede nieuws is dat de vraag naar aluminium robuust blijft. Want ook de aluminiummarkt gaat profiteren van de opkomst van de elektrische auto, met name vanwege de voorkeur voor lichtgewicht materiaal.

Nog genoeg volatiliteit te verwachten

De grootste prijsbepalers voor de komende tijd komen uit de niet-fundamentele hoek. De voortgang van de handelsbesprekingen zijn veruit het belangrijkste, maar de zorgen van investeerders over de staat van de Chinese en mondiale economie doen ook een duit in het zakje.

Ook het monetaire beleid van centrale banken (VS, EU, China) en de beweeglijkheid van de dollar en de olieprijs hebben veel invloed. Al deze onzekerheden zorgen voor meer beweeglijkheid in de basismetaalprijzen. De fundamentele ontwikkelingen blijven natuurlijk belangrijk, maar zo lang de handelsbesprekingen voortduren hebben deze ontwikkelingen een meer ondergeschikte rol.

Casper Burgering is senior grondstoffeneconoom bij ABN Amro. Hij volgt nauwgezet de ontwikkelingen binnen de markten voor zowel industriële metalen als agrarische grondstoffen. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

pagehit